Comisia de achizitii din cadrul Consiliului Judetean Botosani analizeaza cele 17 oferte depuse pentru modernizarea celor trei loturi ale Drumului Vamii, unul dintre cele mai importante proiecte aflate in implementare si finantat din fonduri europene. Pentru loturile 1 si 3 s-au depus cate sase oferte, iar pentru lotul 2 s-au depus cinci oferte.
Drumul Vamii leaga localitatile Hanesti, Vlasinesti, Saveni, Draguseni, Cotusca, Radauti-Prut si are o lungime de 49 de kilometri.
Valoarea totala a proiectului, in care sunt incluse lucrarile de constructie, serviciile de supervizare si dirigintare, TVA, taxele si rezerva de implementare, se ridica la 68 de milioane de euro, arata CJ Botosani.
„Am asigurat finantarea lucrarilor din fonduri europene. Consiliul Judetean a depus acest proiect pentru finantarea din Programul Regional Nord-Est 2021-2027, suma eligibila fiind de 60 de milioane de euro. Diferenta de 8 milioane de euro o reprezinta cofinantarea administratiei judetene. Ceea ce a fost dificil am facut, iar noua administratie judeteana trebuie doar sa duca la bun sfarsit investitia”, a declarat Doina Federovici, presedintele Consiliului Judetean Botosani.
Documentatia tehnica, in baza careia s-a obtinut finantarea de 60 de milioane de euro, a fost realizata din fonduri europene, mai exact din Programul Operational Asistenta Tehnica, care a fost deblocat in urma demersurilor facute de Doina Federovici la momentul preluarii mandatului de presedinte al Consiliului Judetean Botosani.
Proiectul presupune modernizarea caii de rulare pe toti cei 49 de kilometri si realizarea a trei consolidari si stabilizari de teren pe o distanta totala de 1,8 kilometri: in dreptul iazului de la iesirea din Hanesti, la iesirea din Saveni si in comuna Draguseni. De asemenea, se vor face peste 2 kilometri de drenuri, se vor construi 5 poduri si 80 de podete transversale.
Drumul va avea 26 de parcari si statii de autobuz, precum si 2 platforme de cantarire. Pe langa lucrarile la calea de rulare, vor fi construite trotuare pe 25 de kilometri si piste de biciclete pe o lungime de 16 kilometri. In ceea ce priveste siguranta drumului, intersectiile vor fi iluminate si se vor monta parapete metalice pe 1.683 de metri.
De-a lungul drumului, vor fi amplasate si patru statii de reincarcare electrica.
Drumul Vamii este continuarea fireasca a Drumului Strategic, realizand astfel o adevarata axa rutiera nord-sud care leaga Vama Radauti-Prut de judetul Iasi.
„Este un proiect major, care va contribui din plin la dezvoltarea judetului. Totodata, este un pas important pentru a continua realizarea unei axe cu adevarat strategice care sa lege Vama Radauti-Prut de sudul judetului, implicit de judetul Iasi, si pentru a indrepta ce a stricat administratia liberala care a oprit Drumul Strategic la jumatatea axei pentru a include pe traseu primariile pe care le conducea la acea vreme. Dezvoltarea judetului trebuie facuta in ansamblu si nu pe interese politice si economice. Asa arata o administratie profesionista care are solutii la problemele judetului”, a conchis Doina Federovici.