AEROPORTUL BRAILA-GALATI – ROMATSA si-a dat acordul de delimitare a spatiului aerian. Pista de decolare si aterizare va avea 3,5 km, la fel ca in Aeroportul Otopeni

Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) si-a dat acordul pentru delimitarea spatiului aerian a viitorului Aeroport Galati – Braila, anunta presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea. Aeroportul va fi construit dupa un concept ”verde”, cu multa vegetatie pe fatade si la interior, fiind dotat cu tehnologii de ultima generatie.

Pas urias facut inainte de Aeroportul International Galati-Braila. Am reusit, dupa multe luni de negocieri si multe drumuri la Bucuresti, sa trecem de o etapa foarte importanta, si anume obtinerea acordurilor de la ROMATSA, de delimitare a spatiului aerian al aeroportului. Nu a fost usor, nu a fost simplu, insa am reusit sa deblocam cea mai complicata parte din acest moment, astfel incat sa putem continua studiile si expertizele, aeroportul urmand sa fie construit pe un teren aflat intre Branistea, Slobozia Conachi si Tudor Vladimirescu”, spune Costel Fotea.

Este un proiect extrem de important, asteptat de milioane de oameni din Galati, Braila, Vrancea si Barlad, precum si din zona raionului Cahul.

Cert este ca aeroportul nu a fost uitat sau abandonat. Mergem inainte si lucram intens. Va fi un aeroport modern, care va prelua din identitatea orasului, recreand o zona de promenada asemanatoare cu Faleza Dunarii”, precizeaza presedintele CJ Galati.

Pista de decolare si aterizare va avea o lungime de 3.500 de metri, la fel ca aeroporturile din Otopeni, Timisoara si Constanta.

Practic, pe aceasta pista vor putea decola si ateriza toate tipurile de avioane comerciale.

Am finalizat deja o parte din studiile necesare, lucram la altele, unele necesitand luni de colectare a datelor si de analiza a lor. Lucram in echipa, alaturi de colegii de la Consiliul Judetean Braila, astfel incat acest foarte important obiectiv de investitii, care ar dezvolta major intreaga zona, sa devina realitate”, adauga el.

  • terminal de pasageri – suprafata desfasurata de 28.500 de mp
  • 9 porti de imbarcare
  • terminal cargo – suprafata de aproximativ 5.500 de mp
  • turnul de control integrat in cadrul terminalului de pasageri

Acest aeroport va avea dubla functiune, de calatori si de transport marfuri (cargo). De asemenea, se doreste construirea unei piste de 4.000 de metri, pe care sa poata ateriza orice tip de aeronava.

Presedintii consiliilor judetene Braila si Galati, Francisk-Iulian Chiriac si respectiv Costel Fotea, au semnat in luna martie a anului 2022 un parteneriat pentru construirea unui aeroport care sa deserveasca cele doua judete, dar si localitati din Republica Moldova.

Contractul privind realizarea studiului de fezabilitate pentru aeroportul Galati-Braila a fost semnat pe 28 decembrie 2022, anunta Consiliul Judetean Galati. O asociere de 17 companii, inclusiv Universitatea «Dunarea de Jos» din Galati, a fost desemnata sa realizeze studiul de fezabilitate pentru Aeroportul International Galati-Braila. De aceasta investitie care ar putea beneficia sute de mii de oameni din Galati, Braila, Vrancea, Buzau sau Republica Moldova.

Pe langa studiul de fezabilitate, asocierea formata din 17 firme se va ocupa si de proiectarea celor doua terminale ale aeroportului, a instalatiilor electrice si de alarmare la incendiu sau a pistelor aeroportului.

Fotea spune in luna martie 2022 ca exista deja studii care arata ca acest aeroport ar deservi nu doar Galatiul si Braila, ci si Focsaniul, o parte din judetul Vaslui si localitatile de granita din Republica Moldova. Acest obiectiv de investitii este inclus in Master Planul General de Transport al Romaniei.

Articolul precedentUN NOU DRUM INAUGURAT – S-a deschis primul lot din Transapuseana, cea mai mare investitie intr-un drum judetean
Articolul următorAUTOSTRADA BUZAU-FOCSANI – Mobilizare buna pe santierele autostrazii Buzau-Focsani. La sfarsitul anului se va circula pe toti cei peste 82 de km ai Autostrazii Buzau- Focsani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.