BANI PENTRU TRECEREA FRONTIEREI CU UCRAINA – Romania si Ucraina primesc 1,2 miliarde euro pentru modernizarea a 6 puncte de trecere a frontierei si deschiderea a inca 8

Romania si Ucraina vor beneficia de o finantare europeana de 1,2 miliarde euro pentru investitii in punctele de trecere a frontierei de la granita comuna prin modernizarea a 6 puncte de trecere a frontierei si amenajarea a altor 8 puncte noi. De asemenea, un pod peste Dunare intre Romania si Ucraina ar putea fi construit la Isaccea (judetul Tulcea) – Orlivka (raionul Reni). La Isaccea, trecerea Dunarii se face cu Bac-ul Navrom, iar timpul de asteptare al camioanelor este de cateva ore, insa dupa ultimul atac cu drone al Rusiei vama Isaccea a fost inchisa si traficul deviat pe la Galati – Giurgiulesti cu trecerea Podului peste Prut Romania – Republica Moldova.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu, a semnat un Memorandum de intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperarii pentru asigurarea tranzitul produselor ucrainene, care include si Strategia privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Romania-Ucraina si a infrastructurii rutiere conexe.

Am participat la prima sedinta comuna dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei, unde am fost imputernicit de catre domnul ministru Sorin Grindeanu sa reprezint Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. In cadrul acestei sedinte, Guvernul Ucrainei a recunoscut oficial ca romanii de peste tot, inclusiv cei din Ucraina si Republica Moldova, vorbesc o singura limba – limba romana si nu “limba moldoveneasca”, eliminand astfel din legislatia ucraineana sintagma „limba moldoveneasca” pe care au promovat-o pro-rusii din Republica Moldova si Ucraina. Acesta reprezinta un pas istoric pentru consolidarea si construirea unor relatii solide in aceasta parte a Europei si inceputul drumului catre Parteneriatul Strategic dintre Romania si Ucraina, convenit de domnul presedinte Klaus Iohannis (RO) si de domnul presedinte Volodimir Zelenski (UA)”, anunta secretarul de stat.

Scriosteanu a fost imputernicit de catre Guvernul Romaniei, pentru a semna doua documente foarte importante in ceea ce priveste evolutia infrastructurii de transport dintre Romania si Ucraina, in prezenta celor doi prim-ministri ai celor doua guverne, ai celor doi ambasadori si a altor oficialitati, el a semnat alaturi de vicepremierul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, urmatoarele documente:

  1. Memorandum de intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperarii pentru asigurarea tranzitul produselor ucrainene, care include si Strategia privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Romania-Ucraina si a infrastructurii rutiere conexe

Scopul acestui document consta in asigurarea unui tranzit facil si sigur al marfurilor ucrainene, in dezvoltarea infrastructurii de transport, dar si pentru a crea o platforma eficienta pentru schimbul de experienta si bune practici in proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport din Romania si Ucraina.

Romania si Ucraina vor beneficia de o finantare europeana de 1,2 miliarde euro pentru investitii in punctele de trecere a frontierei de la granita comuna prin modernizarea a 6 puncte de trecere a frontierei si amenajarea a altor 8 puncte noi.

Aceste investitii vor contribui la cresterea si eficientizarea fluxurilor de marfuri la trecerea frontierei intre Romania si Ucraina, iar aceasta strategie pune bazele cresterii conectivitatii, competitivitatii, dar si a rezilientei Romaniei si Ucrainei.

Strategia anexata acestui Memorandum prevede inclusiv construirea unui nou pod peste Dunare la Isaccea – Orlivka, deschizand astfel calea unui coridor de transport european care va face legatura intre Odessa si Portul Constanta.

Este prima strategie pentru punctele de trecere a frontierei elaborata intre un stat membru al Uniunii Europene si Ucraina si a fost realizata pe durata a mai multor luni in cadru trilateral Romania – Comisia Europeana – Ucraina, iar eu, in calitate de lider al echipei de elaborare din partea Romaniei, vreau sa multumesc colegilor din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pentru colaborare, dar si European Union Advisory Mission (EUAM) pentru sustinere”, spune secretarul de stat.

  • Acordul intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri ai Ucrainei privind constructia podului rutier de frontiera peste raul Tisa.

Soferii de camioane asteapta peste 15 ore la trecerea Podului peste Prut. Intre Romania si Ucraina, la frontiera de Nord, Consiliul Judetean Maramures construieste Podul nou peste Tisa de la Teplita – Sighetu Marmatiei, proiect care include si o noua vama. Totodata, in judetul Suceava, CNAIR va primi finantare prin CEF pentru Autostrada Moldovei A7 pana la frontiera cu Ucraina. Pe langa problema tranzitului cerealelor, un pod la Isaccea ar putea fi construit si pentru a facilita transporturile la momentul reconstructiei Ucrainei.

Prin acest document, este prevazuta constructia podului rutier peste raul Tisa, la granita de stat romana si ucraineana, in zona localitatilor Sighetu Marmatiei (RO) si Bila Tservka (UA). Prevede atat constructia infrastructurii noului pod, cat si elementele tehnice ale punctului vamal cu Ucraina, in conformitate cu standardele europene actuale.

Scopul acestui pod consta in crearea unei cai de transport moderne, contribuind la fluidizarea traficului, cresterea sigurantei, micsorarea timpilor de parcurs.

Prin finalizarea acestui proiect, Sighetul si Maramuresul vor avea o oportunitate de dezvoltare, prin cresterea capacitatii de trafic si a accesibilitatii cu zonele din vecinatate.

Este primul proiect realizat in parteneriat intre Consiliul Judetean Maramures si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii prin CNAIR si ii multumesc presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Ionel Bogdan, pentru ca prin intermediul acestui parteneriat, se ocupa efectiv de construirea acestui pod peste Tisa”, a adaugat Scriosteanu.

Articolul precedent672,7 MILIOANE EURO PENTRU CALEA FERATA DIN ROMANIA – Infrastructura feroviara, modernizata pe bani europeni: Portul Constanta, Bucuresti-Giurgiu Frontiera, Vicsani-Ucraina
Articolul următorINVESTITII LA CFR – 167 de milioane lei pentru electrificarea liniei de cale ferata Darmanesti – Vicsani – Frontiera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.