Consiliul Judetean Sibiu a obtinut aproximativ 4,26 milioane lei pentru realizarea documentatiilor tehnico-economice aferente construirii Variantei Ocolitoare Sibiu Sud (VOSS). Varianta ocolitoare va avea o lungime de aproximativ 21,34 kilometri, fiind un drum national de clasa tehnica II. Partea carosabila va avea doua cai unidirectionale, deci in total patru benzi de cate 3,50 metri fiecare.
Varianta Ocolitoare Sibiu Sud va scoate traficul din municipiul resedinta de judet si va prelua si o parte din traficul catre obiective turistice cum ar fi Statiunea Montana Paltinis, Marginimea Sibiului si Statiunea Ocna Sibiului.
In prezent, in lipsa centurii, in partea de sud a muncipiului Sibiu apar deficiente in ceea ce priveste circulatia rutiera.
Contractul de finantare avand ca obiect Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul de investitii „Varianta ocolitoare Sibiu Sud”, a fost semnat intre Ministerul Transporturilor si Consiliul Judetean Sibiu, in baza unui Acord de parteneriat pe care administratia judeteana il are incheiat, inca din 2020, cu Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Cele 4,26 milioane lei provin din fondurile nerambursabilele pe care Uniunea Europeana le acorda Romaniei prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020.
”Finantarea va asigura continuarea demersurilor de obtinere a fondurilor nerambursabile privind construirea VOSS, solutie menita sa decongestioneze traficul din municipiul Sibiu, dar si sa asigure o deplasare fluenta intre localitatile din vecinatatea acestuia”, anunta Consiliul Judetean Sibiu.
In luna iulie a acestui an, Consiliul Judetean Sibiu si CNAIR au incheiat un nou Acord de colaborare prin care partile se angajeaza sa realizeze atat Proiectul Tehnic, cat si lucrarile de construire a VOSS, prin Programul de Transport 2021-2027, prin care Uniunea Europeana acorda fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii infrastructurii de transport.
Potrivit Studiului de Fezabilitate, investitia promovata de Consiliul Judetean Sibiu este estimata la 2,3 miliarde lei, va avea 21,34 km si va fi amplasata pe teritoriul a 7 localitati: Selimbar, Cisnadie, Sibiu, Rasinari, Poplaca, Cristian si Sura Mica.
In trecut, au fost propuse si discutate trei trasee ale centurii de sud a orasului Sibiu. Primele doua ar fi fost realizate in zone neconstruite, in zone arabile si pasuni. Cea de-a treia varianta prevedea realizarea unui tunel pe parcursul traseului. In urma analizelor, s-a stabilit ca prima varianta este cea care va defini traseul.
Potrivit memoriului de prezentare publicat pe site-ul Primariei Sibiu, traseul Variantei Ocolitoare Sibiu Sud (VOSS) va porni din apropierea nodului rutier la autostrada (Sura Mica) pe DN 7H, va strabate o zona cu terenuri agricole suprapus peste un drum de exploatare existent, va intersectia E 81 (intre localitatea Cristian si Municipiul Sibiu), va strabate o zona cu terenuri agricole peste Raul Cibin si Calea Ferata prin intermediul unui nou pasaj, va intersecta DJ 106R Sibiu – Poplaca, va ocoli Rezervatia Naturala Dumbrava, respectiv o va subtraversa in zona comunei Rasinari, va intersecta DJ 106A Sibiu – Rasinari, va intersecta DJ 106D Sibiu – Cisnadioara, va intersecta apoi DJ 106C Sibiu – Cisnadie, va strabate o zona cu terenuri agricole paralel cu Raul Sevis, va traversa Raul Sevis spre lacurile Sopa de pe raza comunei Selimbar, va continua inainte de lacurile Sopa spre E 68 pe care il va intersecta in apropierea nodului rutier de autostrada din Selimbar.
Studiile arata ca pe Varianta Ocolitoare Sibiu Sud vor circula, in medie, intre 24.000 si aproape 29.000 de masini pe zi. „Noul sector de drum va atrage pe cele doua sectoare (intre intersectiile de capete) 24.534 – 28.728 vehicule etalon autoturisme la 24 ore (medii zilnice anuale), la nivelul anului de prognoza 2033 si va deservi fluxurile de trafic care in prezent utilizeaza Autostrada Sibiu A1, contribuind in perioada de perspectiva la o mai buna distributie a traficului pe reteaua radiala a Municipiului Sibiu si la reducerea congestiei circulatiei”, este concluzia autoritatilor.
Centura de Sud ar urma sa rezolve problema traficului greu si a celui de tranzit si va scurta distantele si timpii de trafic pentru legaturile cu autostrada si pentru circulatia in zona metropolitana