Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov a lansat in SEAP procedura de achizitie privind studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investitii ”Introducerea si, ulterior, dezvoltarea serviciilor de tren urban si metropolitan Bucuresti – Ilfov”, prima etapa, traseu prioritar: Bucuresti Gara de Nord – Chitila – Scrovistea.
Valoarea estimata a licitatiei este de 4,9 milioane lei fara TVA.
”Pe acest traseu, exista deja trei operatori licentiati, cu trenuri Regio, sectia fiind deservita de 19 trenuri cu oprire in toate cele 9 puncte. In afara punctelor de oprire existente, Municipalitatea isi doreste sa infiinteze inca 3. Urmeaza ca, dupa finalizarea investitiilor pentru care s-a lansat recent achizitia de servicii, numarul trenurilor sa fie suplimentat”, spune primarul Capitalei, Nicusor Dan.
Termenul de realizare este de 9 luni.
Data pana la care se pot inscrie operatorii economici este 20.09.2023, ora 15:00.
”Serviciile aferente Serviciilor de elaborare a documentatiei tehnico-economice – faza Studiu de Fezabilitate pentru prima etapa a proiectului ”Introducerea si, ulterior, dezvoltarea serviciilor de tren urban si metropolitan Bucuresti – Ilfov”, traseu prioritar: Bucuresti Gara de Nord – Chitila – Scrovistea constau in elaborarea studiului de fezabilitate in conformitate cu legislatia si reglementarile tehnice in vigoare. Studiul de fezabilitate va identifica si prezenta optiunea investitionala optima pentru dezvoltarea unor servicii feroviare eficiente, competitive si de succes in zona metropolitana: 1. planificarea integrata a noilor puncte de oprire pe baza necesitatilor de mobilitate identificate in zonele de dezvoltare urbanistica si in jurul acestora; 2. modernizarea infrastructurii locale de acces existente prin amenajarea sau constructia de noi puncte de oprire, care sa asigure conectarea cu zonele rezidentiale / industriale, cu punctele nodale de transport – transport public auto, biciclisti, pietoni, etc; 3. identificarea locatiilor de tip Park & Ride in jurul punctelor de oprire, atat din punct de vedere tehnico-economic, cat si operational, tinand cont de necesitatea asigurarii interoperabilitatii depline a infrastructurii feroviare din Nodul feroviar Bucuresti cu reteaua feoviara TEN-T, in conformitate cu Regulamentul UE nr. 1315/2013, Regulamentul Comisiei 1299/2014 si Directiva de interoperabilitate 2008/57/CE. Scopul serviciilor solicitate este de a elabora documentatiile tehnico-economice si urbanistice (SF, documentatia necesara obtinerii avizului de mediu, documentatiile pentru exproprierea terenurilor, daca este cazul, studii si expertize de specialitate conexe) pentru realizarea unui serviciu feroviar metropolitan”, arata anuntul din SEAP.
Obiectivul general este de a oferi Autoritatii Contractante cea mai buna solutie pentru executia infrastructurii aferente retelei de baza a sistemului de transport metropolitan, atat din punct de vedere tehnic cat si economic, intr-o anumita perioada de timp, cu incadrare in buget, in conformitate cu standardele de calitate, mediu si munca.
Proiectul Trenului Metropolitan Bucuresti-Ilfov a fost prezentat lunile trecute de reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov (TPBI) la Ministerul Transportului si Infrastructurii (MTI), in cadrul unei dezbateri cu specialisti din domeniul feroviar. Cu aceasta ocazie, Iosif Szentes (directorul Directiei Transport Feroviar din cadrul TPBI) a subliniat ca proiectul va fi realizat in trei etape, prima dintre ele cuprinzand perioada 2021-2026, avand un buget estimat de 116 milioane de euro.
Investitia totala ajunge la aproape 1 miliard de euro si presupune lucrari la 330 km de cale ferata si crearea de 50 puncte noi de oprire. Studiul de oportunitate a fost realizat in 2021, iar anul trecut s-a realizat Planul Investitional
Stefan Roseanu, presedintele Autoritatii pentru Reforma Feroviara (ARF), a precizat la acea data, printre altele, faptul ca, in viitor, vor fi realizate parteneriate intre ARF si autoritatile locale din tara, in vederea achizitiei de material rulant destinat serviciilor de trenuri metropolitane.
