Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) reia licitatia pentru achizitia celor 12 rame electrice pe hidrogen. In platforma SEAP a fost astfel publicat anuntul nr. CN1053527 privind achizitia a 12 automotoare in tractiune electrica pe baza de pile de combustie cu hidrogen, destinate transportului feroviar de calatori, precum si achizitionarea serviciilor de mentenanta si alimentare cu hidrogen pentru o perioada de 15 de ani.
Pe 7 februarie 2023, procedura de licitatie anterioara a fost anulata automat, deoarece la data limita de depunere a ofertelor, nici unul din ofertantii inscrisi nu a depus oferta tehnica si financiara.
Valoarea achizitiei este cuprinsa intre 2.446.534.076,64 lei fara TVA si 4.168.505.273,28 lei fara TVA, in functie de durata serviciilor conexe contractului – 15, respectiv 30 de ani, iar durata contractului va fi de 213 luni.
Criteriul de atribuire este dat de cel mai bun raport calitate-cost.
Termenul de depunere a ofertelor este 8 mai 2023, ora 15.00.
Finantarea proiectului este asigurata prin Planul National de Redresare si Rezilienta, „Componenta 4 – Transport sustenabil” si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.
Durata serviciilor – atat mentenanta si reparatii, cat si alimentarea cu hidrogen prevazuta in contract este de 15 ani, cu posibilitatea suplimentarii perioadei cu inca 15 ani, prin act aditional.
“Cele 12 automotoare vor fi utilizate pentru rutele aflate sub contracte de servicii publice, pe liniile neelectrificate Bucuresti – Pitesti, cu extindere pana la Piatra Olt – Craiova, Bucuresti – Aeroportul Henri Coanda, Bucuresti – Targoviste, Bucuresti – Pitesti – Curtea de Arges, contracte atribuite unor operatori de transport feroviar, in conformitate cu prevederile Regulamentului 1370/2007/CE, cu modificarile ulterioare si potrivit legislatiei din Romania. Fiind bazata pe o tehnologie noua, procedura de achizitie de material rulant se doreste a fi un proiect-pilot. In functie de evolutia si implementarea acestui proiect, in viitor se va extinde parcul de material rulant, precum si serviciile de alimentare pe alte rute. De asemenea, subliniem faptul ca ARF este o autoritate publica si nu operator economic, drept pentru care, nu poate opera statii de producere si alimentare cu hidrogen, iar aceste servicii trebuie incluse in procedura de licitatie drept element furnizat de operatorii economici interesati de participarea la procedura de atribuire”, spune secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ionut Savoiu.
Factorii de evaluare si ponderea acestora sunt:
– 70% – Componenta financiara – Costul total pe ciclu de viata format din:
o pretul de achizitie a 12 automotoare RE-H
o costul de intretinere pentru cele 12 automotoare RE-H pe o perioada de 30 ani (mentenanta)
o costul de alimentare cu hidrogen pe o perioada de 30 de ani
– 30% – Componenta calitate, din care: 10% – disponibilitatea automotoarelor in tractiune electrica pe baza de pile de combustie cu hidrogen, in perioada de garantie si in perioada de mentenanta; 12% – programul de livrare (din care 4% pentru livrarea intregii cantitati cu o cadenta de livrare lunara de 4 RE-H si 8% pentru livrarea primei unitati in vederea punerii in functiune pe reteaua CFR in termen de 24 luni de la data semnarii contractulu); 8% – plusvaloarea – se vor puncta ofertele ce cuprind un numar suplimentar de locuri peste cerinta minima de 120 locuri.
Orice operator economic are dreptul de a participa la procedura de atribuire in calitate de ofertant individual ori in comun cu alti operatori economici, inclusiv in forme de asociere temporara constituite in scopul participarii la procedura de licitatie.