Primaria Capitalei a introdus in circulatie in week-end primele 15 tramvaie noi cumparate de la Astra Arad. Tramvaiele moderne, cu o lungime de 36 de metri, circula pe linia 41 intre Terminalele Ghencea si Piata Presei Libere, una dintre cele mai aglomerate rute din Bucuresti.
Contractul de 870 de milioane de lei a fost semnat in mai 2021 cu producatorul roman Astra Arad asociat cu o forma din China, iar piesele principale sunt livrate de la Siemens Germania, potrivit patronului Astra Valer Blidar.
Comanda totala este de 100 de unitati care vor fi livrate pana in toamna anului 2024, conform graficului din contract.
”Primele 15 din cele 100 de tramvaie pe care le avem contractate cu Astra Arad circula de astazi pe linia 41. Este vorba de o investitie de aproximativ 200 de milioane de euro, iar cea mai mare parte reprezinta fonduri europene. Din 1989 pana azi, in Bucuresti au fost puse in circulatie doar 17 tramvaie noi, produse de URAC”, precizeaza primarul Capitalei, Nicusor Dan.
Tramvaiul Astra Imperio este omologat si se incadreaza in omologarea pe care Autoritatea Feroviara a dat-o in 2019, mai spune primarul Capitalei.
”Ne-am asigurat ca toata documentatia este corecta chiar daca acest lucru a implicat o asteptare mai lunga pana sa fie puse pe sine noile tramvaie. In afara celor 100 de tramvaie, mai avem in ultima faza a achizitiei 100 de autobuze electrice, din bani europeni, 100 de troleibuze cu finantare de la Fondul de Mediu, iar in curand o sa lansam achizitia pentru 22 de troleibuze pentru care ne-a fost acceptata finantarea prin PNRR”, adauga edilul.
Sunt primele tramvaie noi pe care PMB le-a achizitionat dupa Revolutie, a transmis, la semnarea protocolului de transfer catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov, viceprimarul Stelian Bujduveanu.
„Acest proiect este necesar pentru a putea introduce in trafic tramvaiele receptionate, noi, aduse in Municipiul Bucuresti de catre Compania Astra Arad SA. Cu bucurie o spunem ca peste 33 de ani au trecut de la Revolutie incoace si Bucurestiul va avea in sfarsit tramvaie noi care sa circule pentru bucuresteni. Felicitam pe toata lumea care a participat la acest demers si sa ne vedem maine pe linia lui 41, cu aceste tramvaie”, afirma viceprimarul Stelian Bujduveanu.
Achizitia celor 100 de tramvaie noi aduce o serie de avantaje si premiere, atat pentru STB SA, cat si pentru calatori.
Tramvaiele au noua generatie de validatoare la fiecare usa pentru plata calatoriei atat cu cardul bancar, cat si cu dispozitive smart NFC.
Tramvaiele au sistem de aer conditionat si incalzire HVAC ce va permite reglarea automata a temperaturii, fara a mai fi necesara deschiderea geamurilor exterioare in niciun sezon.
Tramvaiele sunt echipate cu prize USB pentru alimentarea dispozitivelor mobile si vin cu sisteme de informare audio-video vizibile din orice loc al salonului, inclusiv Wi-Fi gratuit.
De asemenea, acestea ofera o crestere a accesibilitatii datorata podelei total coborate si a celor 5 usi duble de acces, precum si cresterea capacitatii de transport fara a fi necesara cresterea parcului circulant.
Consumul energetic este mult mai redus fata de tramvaiele aflate in exploatare. Astfel, consumul energetic specific este de doar jumatate din cel al unui vagon V3A, respectiv doar o treime din valoarea unui tramvai Tatra.
Din punct de vedere al exploatarii, utilizarea noilor sisteme de tractiune aduce o reducere a perioadelor de imobilizare pentru reviziile periodice dar si o reducere a timpilor necesari reparatiilor accidentale.
Ofera totodata o reducere a timpilor de parcurs si cresterea calitatii rularii prin sistemele moderne de tractiune bazate pe motoare de curent alternativ cu invertoare de tractiune
Conducatorii tramvaielor beneficiaza de conditii moderne de operare, cu o cabina spatioasa, echipata cu aer conditionat, camere video cu vedere in interiorul si exteriorul tramvaielor si un sistem de informare care ofera informatii despre starea de functionare a tuturor sistemelor ce concura la securitatea si buna functionare a tramvaiului, anunta STB.
In urma cu doua saptamani, patronul Astra Valer Blidar ameninta PMB ca sisteaza livrarile si da in judecata Primaria daca se mai intarzie receptia.
Marti, Primarul Nicusor Dan explica de ce a durat atat de mult receptia tramvaiului.
„Ieri (5 decembrie 2022, n.r.) a fost o discutie la care am participat, s-au mai adus documente clarificatoare intre Comisia de Receptie si cei de la Astra Arad, maine este convocata o noua comisie, oficiala, la ora 16.00 si asteptam. Este o decizie pe care o ia Comisia, pot sa va spun ca suntem aproape. O sa le vedem pe traseu. Sunt 15 tramvaie venite. Este o chestiune care nu tine de tramvai, ci de hartiile pe care trebuie sa le facem. Un tramvai are cam 20.000 de componente. De la licitatia din 2018, piata s-a mai schimbat de atunci si pentru orice modificare pe care Astra a adus-o de atunci fata de oferta facuta trebuie sa existe si o aprobare de la Autoritatea Feroviara (AFER) si asta inseamna un mare circuit de hartii si asta s-a realizat in mare parte. Vina fostului primar (n.r Gabriela Firea) este ca nu a atribuit direct contractul catre Astra Arad, asa cum a decis Curtea de Apel Bucuresti“, spunea primarul Nicusor Dan.
Primul termen pe care Primarul General Nicusor Dan l-a promis pentru circulatia tramvaielor noi a fost luna septembrie. Contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri a fost semnat in mai 2021 pentru aproape 870 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltarii.
Tramvaiele noi vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 si 55, iar inelul principal al Capitalei are 26 km.