BANI PENTRU STATIILE DE INCARCARE A MASINILOR ELECTRICE – Statul promite 100 milioane euro

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a anuntat ca lanseaza un nou program de finantare pentru dezvoltarea infrastructurii de reincarcare a masinilor electrice, bugetul alocat fiind de 500 de milioane de lei, adica circa 100 milioane euro.

Solicitantii eligibili pentru programul derulat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) sunt: institutiile publice (inclusiv unitatile de invatamant de stat), unitatile administrativ-teritoriale (UAT), precum si subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti, localitatile care nu sunt unitati administrativ-teritoriale, dar sunt atestate ca statiuni turistice, precum si Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara (ADI-uri).

Ministrului Mediului, Barna Tanczos, spune ca tipurile de statii pentru care se va acorda finantare sunt cele cu putere normala, de minimum 3,7 kW si maximum 22 kW.

Avem o crestere spectaculoasa in Romania a vanzarilor de masini electrice. Este un semnal ca, pe de o parte, populatia intelege din ce in ce mai bine importanta transportului nepoluant, pe de alta parte este rezultatul clar al programului Rabla Plus. In paralel insa, acest efort trebuie sustinut si prin dezvoltarea infrastructurii de reincarcare in localitati. Am pus la dispozitie un buget de 500 de milioane de lei pentru statii de reincarcare cu putere normala, de minimum 3,7 kW si maximum 22 kW„, anunta Tanczos Barna.

Producatorii de vehicule electrice, din nou pe radarul investitorilor

Producatorii de vehicule electrice au pierdut intre 50 si 70% din valoarea actiunilor lor in acest an. Problemele legate de lantul de aprovizionare, Covid si cresterea dobanzilor au declansat reticenta investitorilor desi pana atunci aceste actiuni erau printre favoritele lor. De precizat, vanzarile globale de vehicule electrice au crescut cu 62% in prima jumatate a acestui an.

Ne apropiem de sfarsitul unei saptamani in care producatorii de vehicule electrice Nio si Rivian au prezentat rapoarte financiare pozitive, in timp ce investitorii isi fac griji cu privire la viitorul Tesla. Dupa preluarea Twitter de catre Elon Musk, investitorii urmaresc cum CEO-ul Tesla se preocupa mai mult de compania de social media decat de producatorul de vehicule electrice. In plus, potrivit documentelor depuse la SEC incepand cu 4 noiembrie, Elon Musk a vandut 19,5 milioane de actiuni Tesla pentru aproximativ 4 miliarde de dolari. Acest comportament l-a facut pe Dan Ives, analistul Wedbush, sa scoata Tesla de pe lista celor mai bune idei de investitii. Exista mai multe motive de ingrijorare legate atat de afacerea Twitter, care poate deveni un sac fara fund, dar si preocupari legate de credibilitatea lui Musk”, spune Bogdan Maioreanu, analist al platformei de investitii eToro,

In ciuda faptului ca saga Twitter continua, Tesla a anuntat ca in octombrie a exportat 54.504 vehicule de la fabrica sa din Shanghai, o crestere de 34% de la an la an, in timp ce vanzarile locale din China au crescut cu 25% fata de anul precedent, respectiv 17.200 de vehicule vandute. Insa, din cauza cererii mai slabe, Tesla ofera reduceri pentru cei care cumpara masini aflate in stoc si se pregateste sa reduca preturile pentru Model 3 si Model Y cu 9%.

In Romania, la sfarsitul lunii septembrie, Tesla inregistra o crestere de peste 900% a vanzarilor de fata de anul precedent, potrivit APIA. Pana in prezent, Tesla a vandut 776 de unitati, fata de doar 25 in perioada similara din 2021. In ciuda unei cresteri impresionante, vanzarile din acest an reprezinta doar 0,82% din totalul masinilor vandute in Romania.

Pentru investitorii romani de pe platforma eToro, in trimestrul al treilea din 2022, Tesla Motors a fost a doua cea mai detinuta actiune. Pe primul loc se afla un alt producator de masini electrice, Nio. Iar recentele estimari privind productia Nio din trimestrul 4 au ridicat pretul actiunii, in ciuda ratarii in T3 a profitului pe actiune, a scaderii marjelor si a cresterii costurilor.

Compania estimeaza ca livrarile de vehicule vor fi cuprinse intre 43.000 si 48.000 de unitati, ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 71,8% pana la 91,7% de la an la an. Veniturile totale sunt prevazute intre 2,442 miliarde de dolari si 2,7 miliarde de dolari, reprezentand o crestere de 75,4% pana la 94,2%.

Investitorii in Nio au inceput sa priveasca dincolo de rezultatele din trimestrul al treilea si sa se uite spre viitor. Producatorul chinez a confirmat ca societatea a construit 1.210 statii de schimb de baterii si 11.842 de statii de incarcare.

Peste 1.300 de statii de schimb vor fi construite la nivel global pana la sfarsitul anului 2022, iar Nio intentioneaza sa instaleze 20 de statii de schimb de baterii in Europa pana la sfarsitul anului. In ciuda cresterii de peste 11%, actiunile mai au inca un drum lung de parcurs pentru a recupera deprecierea de 69% din acest an.

Actiunile Rivian au crescut si ele dupa raportarile financiare bune, fiind insa departe de pierderile de 68% din acest an. Compania producatoare de automobile electrice a aratat o crestere secventiala a rezervarilor la 114.000 de unitati de la 98.000.

De asemenea, s-a observat ca volumul de productie a continuat sa creasca in ciuda blocajelor din lantul de aprovizionare, cu 7.400 de vehicule fabricate fata de 4.400 in trimestrul trecut. Rivian a adaugat un al doilea schimb in fabrica spre sfarsitul trimestrului al treilea, care va continua sa lucreze si in trimestrul al patrulea. Analistii de la Morgan Stanley considera ca Rivian ar putea continua sa beneficieze de clientii care doresc sa se diferentieze de omniprezenta Tesla. Dar, pentru investitori, in ultimele sase luni, actiunile Rivian au depasit Tesla.

Articolul precedentEXPROPRIERI DE 1,6 MILIOANE LEI PENTRU DRUMUL DINTRE A3 SI DN1 – 655 de imobile private vor fi expropriate
Articolul următorCFR RECONSTRUIESTE VIADUCTUL CARCEA – Asocierea STRABAG SRL – METABET CF a castigat licitatia de 59,4 milioane lei pentru reconstructia si repararea viaductului situat pe linia CF Videle-Orsova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.