COMPANIA NATIONALA AEROPORTURI BUCURESTI TRECE PE PROFIT – Numarul de pasageri, de trei ori mai mare

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA a realizat in primul semestru din acest an un profit net de 137,6 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 53,6 milioane lei in primul semestru din anul trecut.

De asemenea, veniturile operationale au crescut de doua ori si jumatate, la 444,1 milioane lei, de la 181,5 milioane lei in prima parte a anului trecut.

Rezultatele financiare apar in raportul semestrial al Fondului Proprietatea, care detine 20% din capitalul CN Aeroporturi Bucuresti SA, raport consultat de ”Lumea Infrastructurii”.

In primele 6 luni din 2022, rezultatele financiare s-au imbunatatit semnificativ pe fondul redresarii traficului. Profitul net a atins 137,6 milioane lei, comparativ cu o pierdere neta semnificativa in semestrul 1 2021. Numarul de pasageri care au tranzitat terminalele a ajuns la 5,44 milioane, de 2,8 ori mai mare fata de anul trecut si cu 21% sub nivelul pre-Covid, se mentioneaza in raport.

Traficul in anul financiar 2021 a fost de 6,9 milioane de pasageri, in conformitate cu bugetul aprobat, si in scadere cu 53% fata de nivelurile pre-Covid.

Conducerea se asteapta ca traficul sa creasca cu 40% in anul 2022, la 9,7 milioane de pasageri, si estimeaza astfel un profit net de 56,5 milioane lei.

Altfel, in iulie a fost numit un nou director general interimar, Sorin Radu Paun.

CN Aeroporturi Bucuresti a convocat prin convocatorul publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a nr. 3873/20.09.2021 o Adunare Generala a Actionarilor care a avut loc la data de 25 octombrie 2021, pentru aprobarea unei majorari de capital social cu terenul din interiorul Aeroportului Baneasa, adus drept contributie in natura la capitalul societatii de catre statul roman.

Valoarea propusa initial pentru majorarea capitalului social a fost de 3.814.809.171 lei. Aceasta este a treia oara cand procesul de majorare a capitalului social este initiat din 2001, cand Aeroportul Baneasa a primit certificatele de proprietate.

In data de 26 octombrie 2021 (in cadrul celei de-a doua convocari a adunarii actionarilor), majorarea de capital social a fost aprobata numai cu voturile statului roman in favoare, dupa cum urmeaza:

– Majorarea de capital aprobata a fost de 4.768.511.460 lei;

– 3.814.809.170 lei reprezinta aportul in natura al statului roman calculat ca valoare a parcelelor de teren evaluate de evaluatorul desemnat de Registrul Comertului;

– Suma de 953.702.290 lei reprezinta valoarea actiunilor oferite spre a fi subscrise de catre Fondul Proprietatea pentru mentinerea detinerii de 20% din capitalul social. Drepturile de preferinta pot fi exercitate de catre Fond in termen de 60 de zile calculate incepand cu data publicarii hotararii actionarilor in Monitorul Oficial;

– Dupa expirarea termenului de 60 de zile, capitalul social va fi majorat cu valoarea actiunilor varsate (aportul in natura al statului roman fiind deja considerat a fi finalizat);

– Daca Fondul nu va subscrie, actiunile nesubscrise vor fi anulate.

Fondul Proprietatea si-a exprimat opinia contestand ferm raportul de evaluare a terenului ca fiind fundamental defectuos, intrucat raportul de evaluare a terenului realizat in 2021 atribuie o valoare foarte mare terenului, in pofida unui raport de evaluare aprobat anterior in 2017, care stabilise valoarea aceluiasi teren la 269 milioane lei.

Fondul Proprietatea a demarat mai multe actiuni juridice pentru anularea hotararii actionarilor si pentru suspendarea intregului proces pana la solutionarea irevocabila a procesului privind cererea de anulare, pentru a proteja interesele Fondului si ale actionarilor sai.

In urma sedintei de judecata care a avut loc pe 13 ianuarie 2022, Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea de suspendare depusa de catre Fond si a ordonat suspendarea efectelor generate de majorarea de capital pana la momentul solutionarii irevocabile a solicitarii privind anularea hotararii AGEA a CNAB.

In ceea ce priveste cererea de interventie a Fondului, in urma sedintei din 11 februarie 2022, Curtea a incuviintat suspendarea acestui dosar pana la solutionarea irevocabila a cererii in anulare. Acest fapt este posibil sa prelungeasca durata procedurilor judiciare cu peste 1 an si, ca atare, majorarea de capital sa nu aiba loc (in conformitate cu legea romana, termenul de finalizare a unei astfel de majorari de capital este de un an incepand cu data publicarii deciziei AGA in Monitorul Oficial). In consecinta, Administratorul Fondului a estimat ca riscul de diluare nu este semnificativ si nu a fost inregistrata nicio ajustare in evaluare pentru acest risc.

In plus, cererea de anulare nu se asteapta sa fie solutionata irevocabil in cursul anului 2022.

Prima sedinta pentru solicitarea de anulare trebuia sa aiba loc pe data de 10 martie 2022, dar a fost amanata pentru 8 septembrie 2022.

Articolul precedentDRUMUL JUDETEAN DINTRE BALC SI LIMITA CU JUDETUL SALAJ VA FI REABILITAT – Licitatia poate ajunge la 25 milioane lei fara TVA
Articolul următorUN DRUM VA LEGA GALATIUL DE A2 – Doua asocieri de firme, in cursa pentru studiul de fezabilitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.