SE LUCREAZA IN FORTA LA DRUMUL EXPRES CE LEAGA ORADEA DE AUTOSTRADA A3 – Lucrarile depasesc 130 milioane euro

Cel mai important proiect de infrastructura aflat in prezent in derulare in judetul Bihor este drumul ce va lega Oradea de autostrada Transilvania, in zona localitatii Biharia, unde acum se lucreaza in forta.

Legatura, la profil de 4 benzi, va avea o lungime de 19 km.

Pleaca cu un pasaj peste calea ferata din zona giratiei de pe Calea Santandrei, trece cu un pod nou peste Crisul Repede, intersecteaza soseaua Borsului in zona Santion si se racordeaza la tronsonul de autostrada A3, la 2 km de granita.

Incepute in luna aprilie, lucrarile au o valoare de peste 130 de milioane de euro si sunt executate de firma Strabag.

Finantarea este asigurata din fonduri europene.

Desi lucrarile ar trebui terminate in primavara anului 2024, conform contractului, daca se pastreaza actualul ritm de lucrari, drumul va putea fi terminat la sfarsitul anului viitor”, spune Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor.

Contractul de executie este gestionat de Compania Nationala de Autostrazi – CNAIR, pe baza unei documentatii tehnice intocmite de Primaria Oradea si Zona Metropolitana in anii anteriori.

Ieri am avut o intalnire cu domnul Cristian Pistol, directorul general al CNAIR si cu responsabilii lucrarilor, pe santierul drumului expres. Peste 300 de angajati si numeroase utilaje sunt mobilizate pe cei aproximativ 10 km la care se lucreaza in prezent, din comuna Santandrei si pana in zona Episcopia Bihor”, mai spune Bolojan.

Se excaveaza stratul de pamant vegetal, se balasteaza, se foreaza pilotii la pasaje si poduri, se construiesc podete etc.

Ne propunem sa rezolvam cateva aspecte administrative in perioada urmatoare pentru a putea asigura front de lucru constructorilor:

  • acces pe toata lungimea drumului. Arheologii de la Muzeul Tarii Crisurilor mai au 2 saptamani sa incheie descarcarea arheologica in toata zona;
  • stabilirea solutiei de intersectie dintre acest proiect si drumul expres Arad – Oradea, in spatele garii Iosia, in vara aceasta;
  • reglementarea accesului pe terenul de la intrarea in Santandrei, langa calea ferata si in zona giratiei de pe Calea Santandrei”, adauga seful CJ Bihor.

Avand un trafic de peste 20.000 de masini pe centura, plus 5.000 de masini ce vin zilnic dinspre Santandrei peste calea ferata, pasajul suprateran din aceasta zona va fi cel mai dificil de executat.

Finalizarea cat mai rapida a acestui drum va descongestiona circulatia pe relatia Oradea – Santandrei – Bors – Biharia, va reduce accidentele, va scurta tranzitarea zonei si va crea un nou coridor de dezvoltare. Multumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect in judetul nostru. Se cuvine sa remarc mobilizarea constructorilor. Echipele coordonate de domnii Cojocaru si Mitrofan au un ritm de lucru pe care sper sa il vedem si pe santierele retelelor de centuri pe care le incepem in judetul Bihor in aceasta vara. Respect!”, precizeaza Ilie Bolojan.

Articolul precedentMOBILIZARE BUNA LA PASAJUL BERCENI – Au fost montate toate elementele principale ale tablierului metalic. Continua devierea utilitatilor
Articolul următorCONTRACTUL PENTRU CENTURA SANMARTIN A FOST SEMNAT – Soseaua va avea o lungime de 5,7 kilometri si costa 149 milioane lei fara TVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.