S-A SCUMPIT CENTURA DE EST A ARADULUI – Indicatorii economici ai investitiei, repusi in dezbatere publica. Cei 11 km ai drumului vor costa 372 milioane lei

Varianta ocolitoare a municipiului Arad – Est va fi mai scumpa cu 127 milioane lei. Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este preconizata acum la 372.635.000 lei, fata de 245,75 milioane lei, dupa cum arata proiectul pus in dezbatere in noiembrie 2021.

Durata de executie a obiectivului este de 18 luni, potrivit unui proiect de Hotarare a Guvernului pentru reaprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti obiectivului de investitii „Varianta ocolitoare a municipiului Arad – Est“, judetul Arad, consultat de ”Lumea Infrastructurii”.

Lungimea traseului este de 11 km.

Implementarea proiectului va conduce la reducerea timpilor de parcurs si cresterea accesibilitatii in zona, reducerea uzurii autovehiculelor, cresterea gradului de siguranta a participantilor la traficul auto si pietonal. Pe langa beneficiile economice, constructia va genera efecte  pozitive asupra gradului de ocupare a fortei de munca, care se estimeaza la un numar de 95 angajati pentru perioada executiei lucrarilor si poate atrage forta de munca locala”, arata nota de fundamentare”, arata documentul.

Pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici a fost emisa Hotararea Guvernului nr. 89/2022, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 63 din data de 20 ianuarie 2022.

Consiliul Judetean Arad a demarat procedura de achizitie publica in vederea atribuirii contractului de proiectare si executie lucrari, insa nu a fost depusa nici o oferta, potentialii ofertanti considerand valoarea financiara estimata ca nefiind competitiva in conditiile actualelor costuri din domeniul constructiilor.

Avandu-se in vedere complexitatea lucrarilor proiectate care impune implicit si forta de munca cu un inalt grad de calificare, spre exemplu, realizarea podului peste raul Mures cu o lungime de 1.115,60 m, la care se adauga si alte costuri indirecte cu forta de munca si tinand cont de evolutia preturilor pe piata constructiilor din ultima perioada, cu precadere in perioada derularii procedurilor de avizare si promovare a documentatiei, s-a procedat la reevaluarea costurilor categoriilor de lucrari estimate, luand in considerare informatii actuale privind tarifele, preturile materialelor, a combustibilului, a serviciilor din piata constructiilor, precum si a serviciilor conexe necesare obiectivului de investitie”, se arata in document.

A fost promovat Studiul de fezabilitate realizat de catre Consiliul Judetean Arad pentru construirea unei variante de ocolire prin zona de est a municipiului Arad, pentru asigurarea unei legaturi facile intre autostrada A1 si DN 7.

In cadrul devizului general, pe langa valorile rezultate prin reevaluarea costurilor categoriilor aferente lucrarilor de baza conform tarifelor si a preturilor cunoscute in prezent pe piata constructiilor, au fost reconsiderate si cotele/procentele, raportate la valoarea acestora (capitolul 4 ,,Lucrari de baza’’), ca de exemplu: capitolul.5.1. ,,Organizare de santier’’ de la 0,5%  la 2,5%; subcapitolul 3.5.6.,,Proiect tehnic” de la 0,4% la 2%; capitolul 5.3. ,,Cheltuieli diverse si neprevazute’’ (calculat la capitolele aplicabile din cadrul devizului general) de la 1,5% la 10%; capitolul. 5.2. ,,Comisioane, taxe” s-au recalculat la noua valoare rezultata.

Amplasamentul prevazut pentru realizarea obiectivului este situat partial in extravilanul municipiului Arad, comuna Fantanele si comuna Vladimirescu. Suprafata estimata necesara realizarii lucrarilor este de circa 49 ha, din care aproximativ 45 ha apartinand proprietatii private.

Traseul incepe la km 46+115 pe DN 69, la intersectia giratorie existenta cu breteaua nordica a nodului rutier Arad Sud al autostrazii A1, de unde are o orientare spre est, traverseaza denivelat linia CF 218 Timisoara – Arad, se inscrie pe un culoar intre municipul Arad si localitatea Fantanele, traveseaza cu pod raul Mures, se evita zona de protectie a viitoarei conducte magistrale de transport gaze BRUA, ocoleste localitatea Vladimirescu si se finalizeaza in DN 7 cu amenajarea unei giratii.

Traseul intersecteaza o serie de drumuri clasificate: DJ 682,DJ 682C si DC 68 pentru care sunt amenajate intersectii la nivel.

Pentru traversarea caii ferate este asigurat un gabarit de 8,89 m  fata de cota sinei existente, iar peste coronamentul digului de aparare contra inundatiilor al raului Mures gabaritul este de minim 5 metri. Pentru ramblee este prevazuta o inaltime de circa 1,20 m.

Profilul transversal tip are urmatoarele elemente geometrice: platforma drumului, intre lisele parapetelui marginal este de 9,00 m, partea carosabila, cu cate o banda pe sens de 3,50 m latime fiecare; acostamente: 2×1,00 m, din care benzi de incadrare: 2×0,50 m. Spatiul destinat amplasarii parapetului  marginal este de 2×1,00 m.

Cele 5 accese in varianta ocolitoare se amenajeaza pe o lungime de 20 m.

Sunt prevazute santuri din beton pe intreaga lungime a variantei ocolitoare.

Lucrari de poduri si pasaje

  1. Pasaj peste CF 218 Timisoara-Arad (km 49+047 C.F.). Scurgerea apelor pe pasaj va fi preluata de un sistem de colectare si dirijare a acestora inspre capetele pasajului, in vederea tratarii acestora.
  2. Pod peste raul Mures: lungimea totala a podului va fi de 1.115,60 m, inclusiv zidurile intoarse ale culeelor. Schema statica este de tip grinda continua. Culeele vor fi de tip inecat din beton armat.

Pista pentru ciclisti: este prevazuta amenajarea pistei pentru ciclisti cu lungimea de 6,80 km si latimea de 3 m (dublu sens), amplasata pe partea stanga a traseului Variantei ocolitoare, in afara amprizei acesteia, cu exceptia zonei de traversare a raului Mures unde pista de ciclisti este amenajata pe pod.

Siguranta circulatiei

Iluminatul: este prevazut pe tot traseul variantei ocolitoare, cu stalpi metalici si corpuri de iluminat, in sistem de telegestiune.

Lucrari de semnalizare si marcaje: sunt prevazute marcajele de orientare si dirijare. Ȋn apropierea intersectiilor, unde sunt prevazute indicatoare de limitare a vitezei se vor executa benzi rezonatoare. Este prevazuta semnalizarea verticala cu indicatoare de circulatie de avertizare, de obligativitate, de informare si orientare.

Este prevazuta amplasarea parapetilor marginali de siguranta, pe drum si pe structuri.

Protectia mediului

Lucrarile pentru protectia calitatii apei si solurilor constau in amenajarea sistemului de colectare, conducere, preepurare si evacuare a apelor, bazine de retentie si separatoare de hidrocarburi.

Pe timpul executiei si in cadrul organizarii de santier se vor prevedea masuri adecvate de prevenire si limitare a poluarii aerului, solului si apelor.  

Ȋn zona centrala a giratiilor se prevede inierbarea si plantarea de arbusti, iar taluzele inalte se vor inierba.

Articolul precedentTATA MOTORS CUMPARA O FABRICA FORD – Gigantul auto din India vrea sa creasca productia de masini electrice
Articolul următorCONEXIUNE RUTIERA NOUA CU UNGARIA – Romania va fi conectata de vestul Europei printr-o noua legatura rutiera, prin Salonta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.