Licitația pentru studiul de fezabilitate necesar construirii drumului de mare viteza Craiova – Lugoj, parte a „Autostrazii Sudului„, a fost anulata, arata un anunt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), din SEAP.
“Stare procedura: ANULATA”, scrie in dreptul anuntului de participare nr. CN1031452/1 iunie 2021.
Contractul pentru acest tronson de 250 km din „Autostrada Sudului” era cel mai mare contract pentru un studiu de fezabilitate.
Durata contractului urma sa fie de 43 luni de la data de incepere (din care 36 de luni – Studiul de Fezabilitate).
Valoarea ofertei castigatoare era de 92,75 milionae de lei fara TVA. In timp ce valoarea estimata la licitație depaseste 107 milioane de lei.
Compania de Drumuri anunta ca motivul ar fi abaterile grave de la prevederile legislative, care afecteaza procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractului.
Ofertantul desemnat castigator era asocierea EGIS ROMANIA SA – SEARCH CORPORATION S.R.L.– ITALROM INGINERIE INTERNATIONALA SRL – GEOSTUD S.R.L. – ECO GEODRUM S.R.L. – EGIS INTERNATIONAL SAS, potrivit unui anunt din 22 decembrie 2021.
Ulterior, pe 11 februarie 2022, Consilul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis contestația firmei Explan din Cluj.
CNAIR era obligata sa continue licitația cu reanalizarea ofertei asocierii desemnata castigatoare.
Fostul ministru al Transporturilor, Catalin Drula, spune ca motivul anularii este halucinant: “o pretinsa suprapunere intre traseul acestui proiect si cel al drumului expres Craiova-Tg. Jiu, proiect contractat anul trecut”.
„Licitatia lansata anul trecut in mandatul meu era pe final, cu castigator desemnat, nu trebuia decat semnat contractul”, spune Drula.
In opinia sa, “pentru o pretinsa suprapunere pe o lungime de 30 km (sectorul Craiova-Filiasi) se anuleaza un proiect de 250 km – autostrada Craiova-Drobeta Turnu Severin-Calafat-Lugoj”.