Constructorul american Ford isi restructureaza activitatea la nivel global si, implicit, in Europa, unde strucura Ford of Europe isi pierde din consistenta de businees, ca urmare a faptului ca activitatile sale vor fi integrate in noile structuri globale. Ford Motor Co. isi separa activitatea in doua directii de business dedicate masinilor cu motoare cu combustie interna (ICE) si vehiculelor electrice (EV), cu scopul de a creste marjele de profit si de a-si concentra inginerii, si designerii pe nevoile unice ale fiecarui tip de grup motopropulsor.
Ford Otosan, cel mai mare producator de vehicule comerciale din Europa, urmeaza sa preia proprietatea asupra fabricii de la Craiova si a activitatii de productie din Romania, procesul fiind conditionat de aprobarile autoritatilor relevante si ca urmare a consultarilor. Prin transferul proprietatii, fabrica de la Craiova va beneficia de o retea larga de competente si de transfer de know-how prin experienta vasta a echipei Ford Otosan in proiectarea, dezvoltarea si construirea de vehicule comerciale si electrice.
Fabrica de la Craiova va juca un rol cheie pentru activitatea Ford in Europa sprijinind in acelasi timp planurile companiei cu privire la electrificare (Model e) si vehicule comerciale (Ford Pro).
Ford si Ford Otosan spera ca procesul de transfer al proprietatii sa fie finalizat in al treilea trimestru al anului 2022, proces conditionat de aprobarile autoritatilor relevante si ca urmare a consultarilor.
Ford deja a demarat la Craiova un proces de informare si consultare cu partenerii sociali, in privinta transferului de proprietate.
Tinand cont de faptul ca Ford este reprezentat in Consiliul de Administratie al Ford Otosan prin intermediul unor lideri de nivel senior si ca Ford participa la supervizarea activitatii acestui joint venture, compania va continua sa participe la supervizarea activitatii de la Craiova.
”Faptul caFord Otosan va fi noul proprietar al fabricii din Craiova va ajuta transferul de know-how, prin integrarea pe verticala a tehnologiilor electrice si va avea un efect extins si eficient din punct de vedere al costurilor la nivelul retelei de furnizori”, anunta compania.
Oficialii Ford spuneau recent ca nu intentioneaza in viitorul apropiat sa renunte la produsele alimentate cu combustibili fosili.
Totodata, Compania Nationala de Vanzari a Ford in Romania, precum si alte departamente ce deservesc Ford la nivel european, vor continua sa-si desfasoare activitatea in acelasi mod ca si pana acum, ramanand parte din structura Ford Europa.
La randul sau, Ford Motor Company Fund, latura filantropica a companiei Ford, prin partenerul sau international GlobalGiving, care sprijina de mai multi ani comunitatea din Craiova, prin furnizarea de servicii esentiale si programe educationale, s-au angajat sa sprijine financiar proiectele derulate in cadrul Centrului pentru Resurse si Angajament Ford (CRAF) din Craiova, pentru urmatorii patru ani.
De asemenea, la Craiova vor fi fabricate trei dintre cele sapte modele complet electrice ale Ford, ce vor fi lansate pana in 2024. Este vorba despre versiunea complet electrica a lui Puma, dar si despre doua vehicule comerciale, Transit si Tourneo Courier, ce vor avea initial propulsie diesel si benzina, apoi vor primi si ele din 2024 versiuni complet electrice.
Productia modelului EcoSport se va opri pana la finalul acestui an.
Modelul Puma, crossover-ul Ford, primeste o versiune complet electrica din 2024, care va fi construita la Craiova. Noul vehicul utilitar usor, care va intra in productie anul viitor la Craiova si care va avea o versiune complet electrica din 2024, va fi urmatoarea generatie Ford Transit Courier. Vehiculul multifunctional compact Tourneo Courier va fi, de asemenea, construit la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrica incepand 2024. Transit Courier si Tourneo Courier sunt proiectate si dezvoltate de joint venture-ul Ford Otosan.
”Ford face un pas semnificativ in procesul de transformare, consolidandu-si si mai mult planurile sale de crestere pe piata vehiculelor comerciale (Ford Pro) si potentarea portofoliului de vehiculele electrice (Model e) in Europa. In acest context, Ford confirma astazi transferul proprietatii fabricii din Craiova catre partenerul sau strategic Ford Otosan, proces conditionat de aprobarile autoritatilor relevante si ca urmare a consultarilor”, anunta compania.
De altfel, constructorul auto anunta la inceputul lunii ca Ford isi propune sa atinga o marja totala a profiturilor inainte de impozitare de 10% pana in 2026, adica aproape dublu fata de 5,4% cat inregistreaza in prezent. De asemenea, intentioneaza sa produca peste doua milioane de vehicule electrice pana in 2026.
Ford si-a propus sa ajunga pana in 2026 la o productie de 600.000 de vehicule electrice vandute in Europa, anual, din care o buna parte vor fi produse la Craiova, unde capacitatea totala a fabricii este de circa 250.000 de unitati anual. Numai la Koln, Ford si-a propus sa produca in urmatorii sase ani 1,2 milioane de vehicule electrice.
Totodata, americanii planuiesc si schimbari majore pentru reteaua de dealeri. Producatorul auto isi doreste ca un anumit numar de retaileri „sa se inscrie” pentru vanzarea de vehicule electrice in conformitate cu un nou set de standarde care va include lipsa stocurilor si vanzarea la preturi nenegociabile.
„Acest transfer arata modul in care Ford valorifica parteneriatele sale strategice, cu privire la folosirea cat mai eficienta a resurselor existente prin investitii comune, beneficiind in acelasi timp de experienta extinsa a Ford Otosan. Salutam aceasta oportunitate de a consolida parteneriatul nostru cu Koç Holdings prin Ford Otosan si de a dezvolta impreuna acest joint venture. Activitatea fabricii din Craiova este un succes si consideram ca prin experienta si expertiza Ford Otosan in electrificare si vehicule comerciale aceasta poate ajunge la un nivel de dezvoltare si mai ridicat”, a spus Stuart Rowley, presedintele Ford Europa.
Anuntul permite fabricii de la Craiova sa joace un rol major in viitorul acestui joint venture, sprijinind, in acelasi timp, planurile solide ale Ford cu privire la electrificare (Model e) si vehicule comerciale (Ford Pro). Totodata, acest lucru permite Ford Otosan sa-si extinda amprenta sa internationala in ceea ce priveste productia de vehicule si experienta in acest domeniu.
„Acest acord deosebit de important la care am ajuns astazi va consolida pozitia Ford Otosan de cel mai mare producator de vehicule comerciale din Europa. Suntem mandri sa facem parte din echipa Ford care pastreaza suprematia pe piata de vehicule comerciale la nivel european. Totodata, ne angajam sa fim partenerul de incredere pentru succesul viitor al vehiculelor electrificate Ford. Consideram ca lansarile de modele viitoare, alaturi de planurile de crestere si tehnologizare, vor oferi oportunitati exponentiale si interesante pentru echipa de la Craiova. Mai mult, suntem increzatori ca impreuna vom construi viitorul uzinei din Craiova”, a declarat Haydar Yenigun, director general Ford Otosan.
In acelasi timp, Ford anunta ca modelul Puma, care in 2021 a fost cel mai bine vandut autoturism Ford din Europa, va primi din 2024 o versiune complet electrica, ce se va fabrica la uzina din Craiova.
Anul trecut, Ford a confirmat ca incepand cu 2023 la Craiova se va produce un nou vehicul utilitar usor, care din 2024 va exista si in varianta complet electrica. Astazi, compania anunta ca acest vehicul va fi viitoarea generatie Transit Courier. In plus, un vehicul multifunctional compact – Tourneo Courier – urmeaza, de asemenea, sa fie produs la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrica ce urmeaza a fi lansata in productie in 2024.
„Anuntul de astazi sustine viziunea Ford cu privire la extinderea gamei noastre de autoturisme, fabrica din Craiova jucand un rol cheie inclusiv pentru planurile noastre solide in dezvoltarea vehiculelor comerciale (Ford Pro) si a celor electrice (Model e) in Europa”, a declarat Stuart Rowley, presedintele Ford Europa.
Viitoarea generatie Transit Courier si Tourneo Courier este proiectata si dezvoltata de Ford Otosan, joint venture – ul cu Ford, in care Ford si Koç Holding sunt actionari majoritari, intr-unul dintre cele mai longevive parteneriate din industria auto globala.
Experienta in ceea ce priveste sistemele de propulsie electrice, obtinuta de Ford Otosan prin fabricarea la Kocaeli (Turcia) a modelului E-Transit din segmentul de doua tone, care va fi pus la vanzare in acest trimestru si a versiunii complet electrice a urmatoarei generatii Transit Custom, la vanzare din 2023, va fi utilizata pentru a asigura cea mai buna tranzitie posibila catre viitorul electric al fabricii de la Craiova.
Ford mai anunta ca productia SUV-ului de clasa mica Ford EcoSport se va incheia pana la finalul acestui an, deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe un viitor construit pe productia de vehicule comerciale si electrice.
La capitolul baterii, Ford a semnat un nou acord cu SK On Co., Ltd. si Koç Holding pentru a crea un nou joint venture, in Turcia. Sub rezerva incheierii unui acord final, cei trei parteneri planuiesc sa creeze una dintre cele mai mari unitati de productie de baterii pentru vehicule electrice din regiunea europeana. Fabrica va fi amplasata in apropiere de Ankara si va produce celule de baterii de tip Nichel NMC. Productia este estimata sa inceapa in jurul anului 2025, cu o capacitate anuala de 30 – 45 GWh.
Ford Motor Company este o companie globala cu sediul in Dearborn, Michigan. Compania proiecteaza, produce, comercializeaza si deserveste o linie completa de masini Ford, camioane, SUV-uri, vehicule electrificate si vehicule de lux Lincoln, ofera servicii financiare prin Ford Motor Credit Company si urmareste pozitii de lider in electrificare, solutii de mobilitate, inclusiv servicii de conducere autonoma si servicii conectate. Ford are aproximativ 190.000 de angajati in intreaga lume.
Ford Europa este responsabil pentru producerea, vanzarea si intretinerea vehiculelor marca Ford pe 50 de piete individuale si are aproximativ 45.000 de angajati la unitatile sale detinute in totalitate si la intreprinderile mixte consolidate si aproximativ 59.000 de oameni cand sunt incluse afacerile neconsolidate. Pe langa Ford Motor Credit Company, operatiunile Ford Europe includ Divizia Ford Customer Service si 19 unitati de productie (12 unitati detinute in totalitate si sapte unitati de asociere mixta neconsolidata). Primele masini Ford au fost expediate in Europa in 1903 – in acelasi an in care a fost fondata Ford Motor Company. Productia europeana a inceput in 1911.
Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.S.) este o companie cotata la bursa, in care Ford si Koç Holding au actiuni egale. Ford Otosan este cel mai mare centru de productie de vehicule comerciale Ford din Europa. Pe langa producerea gamelor Transit, Transit Custom si Transit Courier, Ford Otosan este centrul de excelenta si liderul global de inginerie pentru dezvoltarea vehiculelor comerciale grele si a grupurilor motopropulsoare Ford Trucks si ofera, de asemenea, asistenta globala pentru ingineria de motoare diesel si vehicule comerciale usoare Ford. Compania are toate capacitatile si infrastructura necesare pentru a proiecta, dezvolta si testa un intreg vehicul, inclusiv motorul acestuia, de la inceput si pana la produsul comercial complet.