Comisia Europeana a adoptat marti, 14 decembrie, patru propuneri care vor moderniza sistemul de transport al UE. Masura a fost luata pentru a sprijini tranzitia catre o mobilitate mai curata, mai verde si mai inteligenta, in conformitate cu obiectivele Pactului verde european.
Prin cresterea conectivitatii si transferarea mai multor pasageri si marfuri catre transportul feroviar si pe caile navigabile interioare, prin sprijinirea introducerii de puncte de incarcare, a infrastructurii alternative de realimentare si a noilor tehnologii digitale, prin punerea unui accent mai puternic pe mobilitatea urbana durabila si prin facilitarea alegerii diferitelor optiuni de transport intr-un sistem de transport multimodal eficient, propunerile vor plasa sectorul transporturilor pe calea reducerii emisiilor sale cu 90%.
„Tranzitia verde si digitala a Europei va aduce schimbari majore ale modului in care ne deplasam. Propunerile de astazi plaseaza mobilitatea europeana pe calea cea buna pentru un viitor durabil: conexiuni feroviare europene mai rapide, cu bilete usor de gasit si un sprijin imbunatatit pentru drepturile calatorilor in orase, pentru a spori si imbunatati transportul public si infrastructura pentru mersul pe jos si cu bicicleta si pentru a utiliza in mod optim solutiile pentru o conducere a vehiculelor inteligenta si eficienta”, spune vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.
Acesta este al doilea pachet de propuneri de sprijinire a tranzitiei catre un transport mai curat si mai verde, in urma publicarii, in decembrie 2020, a Strategiei Comisiei privind mobilitatea durabila si inteligenta. Strategia este o foaie de parcurs care orienteaza sectorul catre obiectivele Pactului verde european.
„Propunem astazi standarde mai ridicate de-a lungul retelei TEN-T, prin stimularea transportului feroviar de mare viteza si prin integrarea multimodalitatii, precum si un nou coridor nord-sud in Europa de Est. Prin Directiva privind sistemele de transport inteligente, adoptam tehnologiile digitale si schimbul de date. Dorim sa facem calatoriile in UE mai eficiente – si mai sigure – atat pentru conducatorii auto, cat si pentru pasageri si intreprinderi. Orasele conectate prin infrastructura UE sunt motoarele noastre economice, dar ele trebuie sa fie si orase in care mobilitatea este facilitata – pentru locuitori si navetisti. Acesta este motivul pentru care recomandam un cadru specific pentru mobilitatea urbana durabila, care sa ghideze tranzitia mai rapida catre o mobilitate urbana sigura, accesibila, favorabila incluziunii, inteligenta si cu emisii zero”, afirmacomisarul pentru transporturi, Adina Valean.

O retea TEN-T inteligenta si durabila
TEN-T este o retea la nivelul UE de cai ferate, cai navigabile interioare, rute maritime pe distante scurte si drumuri. Aceasta conecteaza 424 orase mari cu porturi, aeroporturi si terminale feroviare. Atunci cand TEN-T va fi finalizata, aceasta va reduce timpul de deplasare intre aceste orase.
De exemplu, calatorii vor putea calatori intre Copenhaga si Hamburg in 2,5 ore cu trenul, in locul celor 4,5 ore necesare in prezent.
Pentru a aborda legaturile lipsa si pentru a moderniza intreaga retea, propunerea:
- solicita ca principalele linii de cale ferata pentru calatori TEN-T sa permita trenurilor sa se deplaseze cu viteze de 160 km/h sau mai mari pana in 2040, creand astfel conexiuni feroviare de mare viteza competitive in intreaga Uniune. Canalele si raurile trebuie sa asigure conditii bune de navigatie, neingradite, de exemplu, de nivelurile apei, pentru un numar minim de zile pe an;
- solicita mai multe terminale de transbordare, imbunatatirea capacitatii de manipulare la terminalele de marfa, reducerea timpului de asteptare la punctele de trecere a frontierei feroviare, trenuri mai lungi pentru a transfera mai multe marfuri catre moduri de transport mai ecologice, precum si optiunea transportarii camioanelor pe calea ferata pe intreaga lungime a retelei feroviare. Pentru a se asigura ca planificarea infrastructurii raspunde nevoilor operationale reale, aceasta creeaza, de asemenea, noua „coridoare europene de transport” care integreaza transportul feroviar, rutier si caile navigabile.
- introduce un nou termen-limita intermediar, si anume 2040, pentru a devansa finalizarea principalelor parti ale retelei inainte de termenul din 2050, care se aplica retelei globale extinse. Astfel, noile conexiuni feroviare de mare viteza intre Porto si Vigo si Budapesta si Bucuresti – printre altele trebuie finalizate pana in 2040.
- solicita tuturor celor 424 de orase mari din cadrul retelei TEN-T sa elaboreze planuri de mobilitate urbana durabila pentru a promova mobilitatea cu emisii zero si pentru a spori si imbunatati transportul public si infrastructura pentru mersul pe jos si cu bicicleta.
Cresterea traficului feroviar transfrontalier si pe distante lungi
Transportul feroviar ramane unul dintre cele mai sigure si mai ecologice moduri de transport si, prin urmare, se afla in centrul politicii noastre de a face mobilitatea UE mai durabila. Propunerea TEN-T prezentata este insotita de un plan de actiune privind transportul feroviar transfrontalier si pe distante lungi, care stabileste o foaie de parcurs cu actiuni suplimentare pentru a ajuta UE sa isi indeplineasca obiectivul de dublare a traficului feroviar de mare viteza pana in 2030 si de triplare a acestuia pana in 2050.
Desi numarul persoanelor care calatoresc cu trenul a crescut in ultimii ani, doar 7% din distantele parcurse pe calea ferata intre 2001 si 2018 au implicat calatorii transfrontaliere.
Pentru a incuraja un numar mai mare de persoane sa ia in considerare trenul pentru calatoriile in strainatate, planul de actiune stabileste actiuni concrete pentru a elimina barierele din calea calatoriilor transfrontaliere si pe distante lungi si pentru a face calatoriile cu trenul mai atractive pentru calatori.
Printre actiuni se numara:
- o propunere legislativa in 2022 pentru a stimula emiterea de bilete multimodale usor de utilizat;
- acordarea posibilitatii pasagerilor de a gasi cele mai bune bilete la pretul cel mai atractiv si de a sprijini mai bine calatorii care se confrunta cu perturbari, precum si angajamentul de a investiga o scutire de TVA la nivelul UE pentru biletele de tren;
- abrogarea normelor tehnice si operationale nationale redundante;
- anuntarea propunerilor pentru 2022 privind orarele si gestionarea capacitatilor, care vor stimula serviciile feroviare transfrontaliere mai rapide si mai frecvente;
- orientari privind tarifarea accesului la calea ferata in 2023, care vor facilita accesul operatorilor feroviari la infrastructura, sporind concurenta si permitand preturi ale biletelor mai atractive pentru calatori.
Pana in 2030, Comisia va sprijini lansarea a cel putin 15 proiecte-pilot transfrontaliere pentru a testa abordarea planului de actiune, inainte de intrarea in vigoare a noilor cerinte TEN-T.
Servicii de transport inteligente pentru soferi
Mobilitatea inteligenta face ca mobilitatea noastra sa fie mai durabila. Prin urmare, Comisia propune actualizarea Directivei STI din 2010, adaptand-o la aparitia unor noi optiuni de mobilitate rutiera, aplicatii de mobilitate si mobilitate conectata si automatizata.
Propunerea va stimula implementarea mai rapida a unor servicii noi, inteligente, propunand ca anumite date rutiere, de calatorie si de trafic esentiale sa fie puse la dispozitie in format digital, cum ar fi limitele de viteza, planurile de circulatie a traficului sau lucrarile rutiere, de-a lungul retelei TEN-T si, in cele din urma, acoperirea intregii retele rutiere. Aceasta va asigura, de asemenea, punerea la dispozitie a serviciilor esentiale legate de siguranta pentru conducatorii auto de-a lungul retelei TEN-T.
Propunerea de astazi va actualiza directiva in conformitate cu noile prioritati privind imbunatatirea serviciilor multimodale si digitale.
Noul cadru pentru mobilitatea urbana va aduce beneficii utilizatorilor transporturilor si tuturor persoanelor din jurul lor. Orasele gazduiesc milioane de oameni. Propunerea de astazi abordeaza unele dintre provocarile legate de mobilitate generate de aceasta activitate economica intensa – congestie, emisii, zgomot.
Cadrul de mobilitate urbana stabileste orientari europene cu privire la modul in care orasele pot reduce emisiile si imbunatati mobilitatea, inclusiv prin intermediul planurilor de mobilitate urbana durabila. Accentul principal se va pune pe transportul public, mersul pe jos si mersul cu bicicleta. Propunerea acorda prioritate, de asemenea, solutiilor cu emisii zero pentru flotele urbane, inclusiv servicii de taxiuri si de transport la cerere, pentru ultimul kilometru de livrari urbane, construirea si modernizarea nodurilor multimodale, precum si noi solutii si servicii digitale.
Propunerea de astazi prezinta optiunile de finantare pentru ca autoritatile locale si regionale sa puna in aplicare aceste prioritati.
In 2022, Comisia va propune statelor membre ale UE o recomandare privind elaborarea de planuri nationale de sprijinire a oraselor in elaborarea planurilor lor de mobilitate.