Proiectul Magistralei M6 de metrou a fost deblocat, spune secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu. In cel mai scurt timp, va fi lansata licitatia pentru executia sectorului intre Tokyo si Aeroport Otopeni, anunta acesta.
Actele normative de aprobare au fost obtinute pentru intregul traseu al proiectului, respectiv 14,2 km, 12 statii si achizitia a 12 trenuri.
Magistrala 6 de metrou, de la Gara de Nord – 1 Mai – Tokyo (complex Comercial Baneasa) – Aeroport Otopeni, are o valoare totala estimata la 1,4 miliare euro.
„Astazi, in sedinta de Guvern, am deblocat proiectul Magistralei M6. M6 este prima linie de transport public de mare capacitate care face legatura intre Nordul si Sudul Bucurestiului, prima magistrala care leaga direct Capitala de localitatile din Ilfov (Otopeni-Bucuresti-Jilava). M6 este o ramificatie din Magistrala M4 Straulesti – Gara de Nord – Palatul Parlamentului – Eroii Revolutiei – Gara Progresu. Prin implementarea proiectelor de metrou M4 si M6 se asigura functionalitatea completa a acestei investitii, locuitorii din Sudul Capitalei avand acces direct in zonele de Nord!”, a scris oficialul sambata pe Facebook.
Linia de Metrou M6, pe relatia Statia 1 Mai – Statia Aeroport Otopeni, este inclusa in toate scenariile analizate pentru obtinerea unei strategii de mobilitate durabila in Bucuresti (PMUD 2016-2030) fiind selectata in Scenariul Optim. Aceasta va oferi o conexiune importanta intre partea de sud a Regiunii Bucuresti-Ilfov si aeroport, adauga el.
Oportunitatea realizarii investitiei a fost stabilita in conformitate cu planurile generale de dezvoltare ale sistemului de transport public al orasului, propusa si justificata in planurile generale, studiile de transport şi strategiile de dezvoltare din ultimii ani.
De asemenea, indicatorii tehnico-economici ai M6 sunt aprobati de Guvernul Romaniei pe baza unor analize economice, care iau in considerare impactul veniturilor de pe intreaga magistrala.
Iar planul este ca aceasta linie sa fie extinsa pana la Teminalul II al Aeroportului International Henri Coanda.
„Impartirea in doua sectiuni, cu punct comun Statia Tokyo, a fost facuta pentru a permite abordarea in paralel a saparii tunelului, din doua directii cu 4 utilaje TBM, si ulterior pentru contractarea unitara a lucrarilor de semnalizari si de achizitii material rulant. Proiectul de introducere a trenului metropolitan Bucuresti – Ilfov are prevazuta o Statie Multimodala pe Centura Bucuresti / DN1 pentru asigurarea transferului intre tren si metrou„, afirma secretarul de stat.
Acest punct de transfer dispare in absenta extinderii M6, ducand chiar si la reducerea eficientei investitiei feroviare, mentioneaza el.
„In paralel, vom continua cu implementarea proiectelor legate de prelungirea liniei de metrou M5, de la Eroilor pana la Pantelimon, precum si cu extinderea magistralei de metrou M4, de la Gara de Nord pana la Piata Progresul (finantata prin PNRR), precum si cu modernizarea magistralei M2„, precizeaza Scriosteanu.
Invitat la B1 TV, Scrioşteanu a confirmat ca s-au cheltuit pe studiile necesare Magistralei M6 aproape 130 de milioane de lei şi inca nu este niciun contract semnat. In plus, el a invocat necesitatea consolidarii relaţiilor diplomatice cu Japonia de la care Romania a primit acum un deceniu un imprumut de peste 300 de milioane de euro pentru intreaga Magistrala M6 (anul acesta s-a aniversat şi implinirea a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice romano-nipone).
Mai mult, secretarul de stat anunta urgentarea proiectelor de infrastructura ale Romaniei.
„A avut loc depunerea ofertelor pentru atribuirea contractului pentru relicitarea Lotului III Chetani – Campia Turzii (Autostrada Brasov-Targu Mures-Cluj-Oradea)„, spune el.
Comisia de Evaluare va analiza ofertele celor 3 asocieri:
– Asocierea DIMEX 2000 COMPANY SRL – ALPENSIDE SRL – EXPLAN SRL
– Asocierea DRUM ASFALT SRL – OPR ASFALT SRL – OBRAS PUBLICAS Y RAGADIOS SA – TRAMECO SA – DRUMURI BIHOR SA
– Asocierea STRABAG SRL – GEIGER TRANSILVANIA SRL
Este vorba despre Sectiunea 2A: Ogra – Campia Turzii, parte a Lotului III: Chetani – Campia Turzii, in lungime de 15,7 km. In cadrul acestui contract se vor executa 9 poduri si pasaje. Valoarea estimata a lucrarii este de 383,4 milioane de lei, fara TVA.
In sedinta de Guvern de marti, 28 septembrie, au fost aprobate si expropierile pe mai multe proiecte importante de infrastructura.
Autostrada Brasov-Targu Mures-Cluj-Oradea
A fost aprobata suplimentarea sumelor pentru exproprierile imobilelor proprietate privata care constituie coridorul lucrarii de utilitate publica de interes national Sectiunea 3B Mihaiesti-Suplacu de Barcau din cadrul obiectivului de investitii de interes national Autostrada Brasov – Tg. Mures – Cluj – Oradea, pe raza localitatilor Sanpaul din jud. Cluj si Zimbor, Sanmihaiu Almasului, Romanasi, Treznea si Zalau din jud Salaj.
Breteaua de legatura dintre DN6 si Centura Capitalei (Bragadiru)
De asemenea, a fost aprobata exproprierea imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Largire la patru benzi a centurii rutiere a Municipiului Bucuresti Sud”, intre A2 km 23 600 si A1 km 55 520 si amenajare punct de intoarcere in solutie giratorie pe Centura Bucurestiului, in zona Autostrazii A1, amenajare Bretea de legatura DN6 – DN CB la Pasaj pe DN6 km 10 678.
Autostrada Sibiu – Piteşti, Sectiunea 3: Cornetu-Tigveni
Traseul Autostrazii Sibiu – Piteşti pe Sectiunea 3 se desfasoara intre localitatile Cornetu si Tigveni si este cuprins in urma rekilometrarii intre km 44+500 – km 81+900 (km 39+578.51 – km 76+996.28 conform SF 2008), avand o lungime de 37,4 km. Traseul acestei sectiuni incepe in zona nodului Cornetu, la km 44+500. Nodul rutier Cornetu este unul tip trompeta simpla si face legatura cu DN 7 prin intermediul DJ 703M (Curtea de Arges – Cornetu).
Vor fi construite 6 pasaje, 55 de poduri si un ecoduct.