ORADEA VA AVEA INEL METROPOLITAN SI COMPANIE AERIANA – Consiliului Judetean Bihor aproba infiintarea Air Oradea

Oradea, unul din cele mai dezvoltate orase din Romania pe fonduri europene, va avea inel rutier metropolitan cu o lungime de 20 de kilometri, care va costa circa 200 de milioane de lei,dar si companie aeriana locala, Air Oradea.

Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a anuntat realizarea unui inel rutier metropolitan cu o lungime de 20 de kilometri, in partea de sud a municipiului Oradea. De asemenea, impreuna cu Primaria Municipiului Oradea, va fi infiintata compania aeriana locala AIR ORADEA, care va fi detinuta de Consiliul Judetean Bihor si Primaria Municipiului Oradea.

In ceea ce priveste inelul rutier, acesta va avea doua benzi, cate una pe sens, va fi clasificat ca drum judetean si va asigura o mai buna mobilitate a persoanelor si a marfurilor in Zona Metropolitana a Municipiului Oradea (ZMO). Acesta este un proiect convenit cu Primaria Municipiului Oradea si primariile comunelor din ZMO, respectiv Osorhei, Sanmartin si Nojorid.

Inelul metropolitan va pleca de la o distanta de aproximativ 10 kilometri de Oradea, de la intrarea in Osorhei dinspre Cluj-Napoca, va ajunge, ocolind Alparea, in zona statiunii Baile Felix, la intrarea dinspre Beius. Drumul National 76 va fi traversat in acea zona cu un viaduct inspre localitatea Cordau. In continuare, acest inel metropolitan va merge inspre comuna Nojorid, ocolind satul Apateu, si va face jonctiunea cu drumul national inspre Arad si cu viitorul drum expres Oradea – Arad, pe teritoriul comunei Nojorid„, a spus Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor, explicand traseul noului drum.

Inelul rutier metropolitan ar urma sa fie finantat prin Programul National de Investitii (PNI) Anghel Saligny, in care fiecare unitate administrativ-teritoriala are alocata o suma minima recomandata.

In baza acestei sume, am luat decizia sa ne asociem, in asa fel incat sa putem realiza acest proiect important. Finantarea acestui drum va fi asigurata din cotele care sunt dedicate Consiliului Judetean Bihor, o suma de 140 de milioane de lei, cu TVA, si suma alocata Municipiului Oradea, adica 43 de milioane de lei, cu TVA. La aceasta valoare se va adauga o confinantare pe care o va asigura CJ Bihor. In total, estimam ca acest proiect va costa aproximativ 200 de milioane de lei, adica in jur de 40 de milioane de euro. Multumesc domnului primar Birta pentru ca a fost de acord ca suma dedicata Municipiului Oradea sa fie alocata acestui proiect si primarilor din Osorhei, Sanmartin si Nojorid, pentru faptul ca sustin aceasta investitie, inclusiv prin suportarea unor cheltuieli pentru anumite documentatii”, a precizat Ilie Bolojan.

In sedinta extraordinara de miercuri, 29 septembrie, Consiliul Judetean Bihor a aprobat incheierea unui protocol de colaborare intre CJ Bihor, Primaria Municipiului Oradea si primariile comunelor Osorhei, Sanmartin si Nojorid.

Dupa aprobarea in consiliile locale a acestui protocol de colaborare si semnarea lui de toate partile implicate, va fi realizat studiul de prefezabilitate, astfel incat indicatorii sa fie aprobati intr-un termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a Ordonantei de Urgenta 95/2021.

Studiul de Fezabilitate va fi efectuat in lunile urmatoare, ca in primavara anului viitor sa fie aprobati indicatorii tehnico-economici si sa fie demarata procedura de licitatie pentru proiectare si executie.

O noua companie aeriana, Air Oradea

Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, si primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, au anuntat totodata si infiintarea companiei aeriene locale.

Compania se numeste SC AIR ORADEA SA si este detinuta de Consiliul Judetean Bihor si Primaria Municipiului Oradea.

Ce urmarim prin aceasta companie aeriana? Cu siguranta dezvoltarea transportului aerian in Oradea si in judetul Bihor, atragerea investitiilor, atragerea turistilor si, bineinteles, crearea unei mase critice de pasageri care sa frecventeze Aeroportul din Oradea. Pentru infiintarea acestei companii am efectuat un business plan care va fi prezentat in urmatoarea perioada, in care va fi stabilit cum va functiona compania”, a precizat Florin Birta, primarul Municipiului Oradea.

Capitalul social al companiei nou infiintate a fost stabilit la 15 milioane de lei. Primaria Oradea detine 60% din actiuni, respectiv 9 milioane de lei, iar aportul Consiliului Judetean Bihor este de 40%, respectiv 6 milioane de lei.

Urmeaza ca in toamna acestui an sa lansam procedura de licitatie pentru inchirierea echipajelor care vor opera pe aeronavele companiei. Acesta este un proiect strategic important pentru Oradea si judetul Bihor pentru ca, asigurand o conectivitate aeriana cu capitala tarii si cateva hub-uri europene, va pune Oradea pe harta globala a dezvoltarii in asa fel incat sa fim mult mai atractivi pentru investitii in anii urmatori. Acest lucru inseamna mai multe oportunitati, salarii mai bune si o mai buna calitate a vietii”, a declarat Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor.

Compania aeriana va avea sediul la Aeroportul Oradea.

Proiectul de hotarare privind infiintarea Societatii AIR ORADEA a fost aprobat de Consiliul Judetean Bihor astazi, 29 septembrie, in sedinta extraordinara, urmand ca Primaria Municipiului Oradea sa il supuna la vot in sedinta Consiliului Local de joi, 30 septembrie.

Obiectivul este ca din luna martie, anul 2022, sa inceapa, cu doua aeronave, operarea zborurilor Oradea – Bucuresti (minim 3 zboruri/ zi in zilele lucratoare si minim 2 zboruri/ zi in zilele nelucratoare), iar din octombrie 2022, sa devina operationale cursele catre unul sau doua aeroporturi internationale din vestul Europei (minim un zbor/zi).

Articolul precedentCONCEDIATI PENTRU CA NU S-AU VACCINAT ANTI-COVID – Compania aeriana americana United Arlines a dat afara 600 de angajati pentru ca au refuzat vaccinarea anti-COVID-19
Articolul următorPODUL DE LA CERNAVODA INTRA IN REABILITARE – Se inchid doua cai de rulare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.