SUCITA CA LA FINAL DE MANDAT – Ministrul demisionar Catalin Drula sustine ca Tarom si-a maximizat veniturile in 2021: „A mers bine Tarom-ul anul acesta”. In august Tarom anunta restructuri de personal. Se pregateste reducerea flotei!

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, considera ca Tarom a mers bine in acest an si a reusit sa isi maximizeze veniturile. El spune ca lasa acum compania intr-un loc mult mai bun decat era atunci cand a preluat-o. Despre charterele Tarom catre destinatii exotice, ministrul spune ca a fost o „chestie desteapta„.

Cu toate acestea, Tarom ramane pe pierderi si in acest an. Si e departe de la a reveni pe linia de plutire. Tarom estimeaza pierderi de 230,13 milioane lei in acest an, la jumatate fata de cele raportate in anul 2020, de 431,3 milioane lei. Si nu e deloc usor sa stergi un astfel de rezultat negativ.

A mers bine Tarom-ul anul acesta. Au reusit sa maximizeze veniturile. Cred ca sunt foarte multi romani care au zburat cu chartere Tarom. A fost o chestie desteapta cu piata asta de chartere catre destinatii exotice. Se misca lucrurile si cu ATR-urile, cu acel plan de uniformizare a flotei, discutiile continua si cu Comisia Europeana. Cred ca lasam aceasta companie intr-un loc mult mai bun decat unde am preluat-o. Evident, e hopul mare de trecut al aprobarii de catre Comisie al ajutorului de restructurare. Si sa punem si banii, ca asta cu bugetul in Romania, daca pixul nu merge catre primari, merge in alta parte, mai greu sa ne gandim la interesul public”, a spus Catalin Drula.

In luna august, Tarom a anuntat oficial ca trece la faza de implementare propriu-zisa a masurii de restructurare a personalului. In cadrul masurii de restructurare a personalului a fost elaborata si aprobata o noua organigrama. Compania arata ca aceasta noua organigrama corespunde volumului de activitate curent si estimat pentru anii urmatori, fiind conceputa pentru a reduce costurile si a asigura o distribuire eficienta a activitatilor la nivelul companiei.

Masura afecteaza 241 de posturi din structura curenta. Angajatii vizati de concedierea colectiva vor fi departajati pe baza unor criterii transparente, echitabile, comunicate tuturor celor implicati, evaluarile acestora fiind organizate cu furnizori externi.

De asemenea, transportatorul aerian national cerea finantare pentru a cumpara trei aeronave ATR 72-600. Valoarea leasing-ului este de 19,8 milioane dolari pentru fiecare din cele trei aeronave sau echivalentul in euro.

Potrivit unui anunt publicat pe site-ul companiei de stat, tranzactia ar fi urmat sa fie finalizata in trimestrul IV din acest an. Tarom are deja in flota patru aeronave de tip ATR 72-600.

In luna mai, Drula spunea ca flota Tarom va fi redusa in urmatorii ani, iar in 2024, doar 17 aeronave vor mai purta insemnele companiei aeriane de stat.

Pe partea de uniformizare a flotei vor ramane cu ATR și Boeing. O sa ramana undeva la 17 aeronave cu uniformizare, ceea ce reduce mult costurile. Asta a fost o mare problema a TAROM: sa opereze 3 tipuri de aeronave”, spunea atunci ministrul Transporturilor.

In prezent, Tarom are 29 de avioane, dupa ce in perioada 2017-2020 in flota sa au intrat mai multe aeronave Boeing și ATR.

Avioanele vechi nu au fost inca vandute. O parte dintre avioanele actuale vor fi vandute.

Șapte aeronave mici, folosite in cursele interne sau pe distante scurte, ar urma sa fie predate celor de la ATR, cu care Tarom a semnat un contract pentru achiziția de aeronave noi.

Situatia financiara a companiei Tarom s-a deteriorat constant in perioada 2016-2020, atat la nivelul rezultatului din exploatare, cat si la nivelul fluxului de numerar. Tarom estimeaza pierderi de 230,13 milioane lei in acest an, la jumatate fata de cele raportate in anul 2020, de 431,3 milioane lei. Veniturile totale preconizate pentru acest an sunt de 1,19 miliarde lei, aproape duble fata de 2020. De asemenea, potrivit scenariului standard, considerat cel mai realist, anul 2024 ar fi anul in care rutele ajung profitabile, iar anul 2023 ar fi anul in care fluxurile de numerar devin pozitive.

Articolul precedentDRULA A REZOLVAT CNIR INAINTE SA PLECE – Nu si-a dat demisia din functia de ministru al Transporturilor pana nu a numit sef la CNIR. Marin Griguta este primul director general al Companiei Nationale de Investitii Rutiere
Articolul următorITALIENII SE OCUPA DE METROUL BUCURESTEAN – Contractul pentru proiectarea Magistralei 5 se semneaza vineri, iar Magistrala 6 este in licitatie, dar in contestatie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.