Arabia Saudita vrea sa infiinteze o a doua companie aeriana nationala ca parte a unei noi strategii de transport pentru a transforma regatul intr-un centru logistic global, deoarece isi doreste sa-si diversifice economia si sa-si reduca dependenta de petrol. Se asteapta ca noua strategie sa plaseze Arabia Saudita pe pozitia a cincea in ceea ce priveste traficul aerian global de pasageri, sa isi sporeasca reteaua de zbor la 250 de destinatii si sa isi dubleze capacitatea de incarcare aeriana la peste 4,5 milioane de tone, scrie Saudi Press Agency.
Alteta Sa Regala, printul Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, printul mostenitor, viceprim-ministru, presedintele Consiliului Afacerilor Economice si de Dezvoltare si presedintele Comitetului Superior pentru Transporturi si Logistica a lansat Strategia Nationala de Transport si Logistica. Strategia urmareste sa consolideze pozitia Regatului ca centru logistic global care leaga trei continente, va ridica si imbunatati toate formele de servicii de transport si va consolida integrarea serviciilor logistice si a tehnologiilor viitoare, sprijinind si permitand planurile nationale de dezvoltare ale Regatului, scrie publicatia.
Aceasta este in conformitate cu schimbarea numelui Ministerului din Ministerul Transporturilor in Ministerul Transporturilor si Serviciilor Logistice. Aceasta strategie implica un pachet ambitios de mega proiecte, care sa permita obiective economice si sociale si adoptarea unor modele de guvernanta eficiente pentru institutionalizarea eforturilor din sectorul transporturilor.
„Aceasta strategie va contribui la avansarea capacitatilor tehnice si a capitalului uman in sectorul transporturilor si logisticii, va investi pozitia strategica a tarii noastre in inima celor trei continente, concretizand in continuare partea noastra integranta a economiilor globale; prin crearea unor industrii logistice avansate, asigurarea unor servicii de inalta calitate si aplicarea unor modele de afaceri competitive, vom consolida productivitatea si durabilitatea in sectorul logistic. Fiind un pilon cheie al Viziunii pentru 2030 si un sector favorabil pentru industrii, strategia sectorului de transport si logistica are ca scop diversificarea economiei noastre si realizarea unei dezvoltari durabile„, spune printul mostenitor.
Strategia va viza pozitionarea Regatului in fruntea calitatii si sigurantei drumului.
De asemenea, un alt obiectiv strategic cheie al strategiei este de a creste contributia sectorului transporturilor si logisticii la PIB-ul national de la 6% la 10%, permitand industriei si extindand investitiile si sporind contributiile anuale ale sectorului la veniturile non-petroliere la 45 miliarde SAR (Riali sauditi) pana in 2030, astfel ca sectorul transporturilor si al logisticii sa sprijine in mod semnificativ atingerea obiectivelor economice nationale.
Alteta Sa a adaugat ca strategia se va concentra pe dezvoltarea infrastructurii, lansarea platformelor cheie si a zonelor logistice din Regat, adoptarea sistemelor de operare avansate si optimizarea parteneriatelor intre sectorul public si cel privat, realizarea celor patru obiective cheie ale: consolidarii pozitiei Regatului ca un centru logistic global, care inalta calitatea vietii in Regat, realizeaza o gestionare fiscala eficienta si imbunatateste performanta sectorului public.
Printul mostenitor a subliniat ca prin aceasta strategie isi propune sa avanseze pozitia Regatului de a deveni a cincia ruta globala de pasageri privind tranzitul aerian, sa creasca numarul de rute internationale la 250 de destinatii, alaturi de lansarea unui nou transportator national suplimentar, iar capacitatea de transport aerian sa se dubleze la peste 4,5 milioane de tone.
In ceea ce priveste transportul maritim, printul Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud a declarat:
„Ne-am stabilit o tinta pentru a realiza o capacitate anuala de peste 40 de milioane de containere, inclusiv investitiile asociate lantului valoric, in dezvoltarea infrastructurii porturilor, imbunatatirea integrarii cu zonele logistice, extinderea conectivitatii cu rutele internationale si integrand toate acestea cu retelele feroviare si rutiere. Prin imbunatatirea intregului lant valoric, asiguram eficacitatea si eficienta ecosistemului de transport si a economiei sale”.
Actuala retea feroviara a Regatului ofera servicii pentru pasageri si marfuri pe o lungime de 5.330 km, dintre care 450 km sunt calea ferata de mare viteza Haramain – cel mai mare proiect de transport de mare viteza din regiune – intre cele doua orase sfinte Mecca si Madinah.
Strategia prevede majorarea lungimii totale viitoare a cailor ferate la aproximativ 8.080 km, inclusiv proiectul pilot „Land Bridge”, care se intinde pe mai mult de 1.300 km, cu o capacitate de peste 3 milioane de pasageri si 50 de milioane de tone pe an si conectand regiunea Regatului porturile din Golful Arabiei pana la Marea Rosie, prin aceasta Regatul deschide piata si creeaza noi oportunitati promitatoare pentru investitori si operatori, iar reteaua feroviara va trece prin zone logistice moderne, huburi economice, orase industriale si clustere miniere.
Acesta va imbunatati indicele de performanta logistica al Regatului pentru a fi printre primele zece tari la nivel global, va contribui semnificativ la obiectivul regional de realizare a conectivitatii retelei feroviare intre tarile din Golful Arabiei, pozitionand Regatul ca o axa cheie de transport regional si global.
Printul mostenitor a subliniat ca aceasta strategie se bazeaza pe mai multi piloni cheie, inclusiv pe retelele rutiere majore ale Regatului – care sunt in prezent printre cele mai mari clasate la nivel global in ceea ce priveste conectivitatea -, deoarece include diverse initiative care vizeaza reducerea numarului de accidente rutiere victime, asigurand conectivitate eficienta si servicii de transport public, alaturi de realizarea unor obiective durabile si constiente de mediu, de reducere a consumului de combustibil cu 25% si adoptarea celor mai noi tehnologii de transport de pasageri si marfuri, urmand cele mai bune practici globale.
„In timp ce privim spre viitor, ne propunem sa realizam mai multe si sa saltam mai sus in conformitate cu pozitia de conducere a Regatului. Prin impulsul unei natiuni ambitioase, suntem increzatori in capacitatile noastre de a atinge obiectivele nationale ale Viziunea pentru 2030”, afirma Printul mostenitor.