Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) cere Guvernului, Ambasadei Romaniei in Franta si Ambasadei Frantei in Romania interventia pe langa autoritatile franceze si europene pentru a apara transportatorii rutieri de atacurile imigrantilor din parcari si din zona portului Calais.
Franta devine una dintre cele mai periculoase zone de tranzit pentru soferii romani, care devin victime ale talharilor, hotilor de motorina si imigrantilor din zona Calais. Un sofer de camion roman in varsta de 39 de ani a fost gasit mort saptamana trecuta, in zona Translay, pe autostrada A28 din Somme, indirectia Abbeville-Rouen. Barbatul a fost ranit mortal cu o sabie. El conducea un vehicul care continea colete incarcate in Anglia, cu destinatia Spania. Sotia lui, de asemenea sofer de camion, era cu el in vehicul, fiind cea care a sesizat serviciile de urgenta.
UNTRR cere implicarea autoritatilor franceze si europene pentru a-i proteja pe soferii profesionisti si masinile care transporta marfuri catre Regatul Unit. Problemele s-au inrautatit dupa iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, lucru care a generat o scadere a numarului de transportatori care opereaza pe relatia cu Marea Britanie, iar automat camioanele au devenit o tinta sigura pentru furturi si in incercarea acestora de a trece Canalul Manecii.
Transportatorii spun ca autoritatile franceze nu se implica in preventie si ca doar amendeaza transportatorii rutieri atunci cand gasesc imigranti care se ascund in camioane.
UNTRR cere autoritatilor romane sa faca locuri de parcare sigure in Romania.
La randul sau, Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere (IRU) estimeaza ca la nivel european pierderile anuale cauzate de furturile de marfuri se ridica la 7 miliarde de euro.
Redam mai jos integral comunicatu UNTRR:
”Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului Romaniei, Ambasadei Romaniei in Franta si Ambasadei Frantei in Romania interventia pe langa autoritatile franceze si europene pentru a apara transportatorii rutieri de atacurile imigrantilor din parcari si din zona portului Calais.
Iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana a condus la scaderea numarului de transportatori care opereaza pe relatia cu Marea Britanie, in timp ce numarul de imigranti a continuat sa creasca, iar automat camioanele au devenit o tinta sigura pentru furturi si in incercarea acestora de a trece Canalul Manecii.
In ultima perioada, situatia este total pierduta de sub control, autoritatile nu se implica in preventie, doar amendeaza transportatorii rutieri atunci cand gasesc imigranti care se ascund in camioane. Desi camioanele sunt dotate cu lacate speciale si soferii sunt instruiti, imigrantii tot gasesc modalitati de a se urca in vehicule, iar daca sunt descoperiti, uneori acestia recurg la violenta, astfel ca viata soferilor este in pericol. In ciuda faptului ca schema de acreditare privind prevenirea migratiei ilegale, implementata de autoritatile din Regatul Unit, este benefica sectorului de transport rutier, iar firmele de transport rutier investesc in sisteme eficiente pentru a reduce intrarea pe teritoriul Marii Britanii a imigrantilor clandestini, totusi exista situatii in care soferi onesti sunt amendati daca sunt descoperiti imigranti clandestini in camion.
In plus, infrastructura europeana duce lipsa acuta de locuri de parcare securizate si de locuri de cazare adecvate soferilor profesionisti.
Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana, in UE exista un deficit de 100.000 de spatii de parcare pentru camioane, iar din cele existente (300.000), mai putin de 3% sunt etichetate si certificate drept sigure.
Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere (IRU) estimeaza ca la nivel european pierderile anuale cauzate de furturile de marfuri se ridica la 7 miliarde de euro. Conform IRU, 75% din astfel de incidente au loc in locuri de parcare.
UNTRR a raportat inca din 2014 problema lipsei de parcari securizate din Franta, cand mai multe camioane romanesti si poloneze au fost vandalizate in timpul repausului de noapte al soferilor. Cu toate acestea, autoritatile franceze si europene au preferat sa ia masuri protectioniste impotriva operatorilor de transport straini, decat masuri de crestere a sigurantei in parcari
UNTRR solicita interventia autoritatilor franceze si europene si implicarea Guvernului Romaniei pentru protejarea soferilor profesionisti, cat si a vehiculelor care transporta marfuri catre Regatul Unit.
Nu in ultimul rand, UNTRR solicita autoritatilor romane sa creeze locuri de parcare sigure in Romania pentru a preveni ca astfel de incidente, precum cel din Franta, sa aiba loc.
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 16.000 de firme inscrise – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.”